Честит рожден ден, Николай Йовков!!!

Николай Йовков  в компанията на знаковите за града ни Дочо, Цочо и Минко Николай Йовков в компанията на знаковите за града ни Дочо, Цочо и Минко Снимка: Ралица Йовкова

Днес е рожденият ден на доайена на керамиците в града и почетен гражданин на Троян Николай Йовков!

Честит рожден ден, Николай Йовков! С пожелания за здраве, дълъг живот и много творческа енергия! Нека дълги години твоите керамични произведения радват троянци и гостите на града!

На снимката по-горе, споделена от неговата дъщеря Ралица в социалните мрежи, Николай Йовков е в компанията на знаковите за града ни Дочо, Цочо и Минко. Такива керамични съдове, които станаха част от емблемата на Троян и допринасят за неповторимата му атмосфера, красят цветните петна по кръстовищата в града, Музея на занаятите и Малкото пазарче.

 

Повече за Николай Йовков, може да прочетете в информацията на Галерия "Серякова къща", която бе предоставена на медиите за 70-я му юбилей през 2018 г.:

Николай Йовков е роден на 4 април 1948 г. в с. Абланица, Ловешко. Баща му, Стоян Йовков, е керамик, наследил занаята от своя баща - Йовко Стоянов, така че Николай израства сред шума на грънчарското колело и магията на глината. Завършва керамичното училище в Троян през 1967 г. и след това е приет в Художествената академия „Николай Павлович” в София, където учи керамика в класа на проф. Венко Колев. След академията Николай се завръща в Троян и постъпва на работа като преподавател по керамика в Художественото училище. За кратко е зам.-директор, после и директор на училището, но административната работа не му е по сърце и продължава работа като учител. Глината е голямата му любов.

Керамиката му се характеризира с голямо разнообразие от стилове и форми, но през последните години се ориентира в изработването на търновска сграфито керамика, която е предимно за износ. Участвал е в общи художествени изложби в Троян, София и Плевен. Негови творби има в частни колекции във Франция, Швеция (където специализира през 2000 г.), Италия, САЩ, Япония, Германия. Имал е самостоятелни представяния в Орешак, Плевен, Трявна, Етъра, Пловдив, Берковица, Балчик, Дряново.

През 2008 г. по покана на френския керамик Филип Менар участва в международното бианале по керамика в Превел Тюфе (Франция), а на следващата година е поредната му изява във Франция – участие в изложба базар в Перн ле Фонтен. През 2008 г. печели голямата награда „Сребърна хлопка” в състезанието на керамиците, организирано от Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра” (Габрово), както и право на самостоятелна изложба там, която се реализира през 2009 г.

Споделяне