Васил Левски завинаги остава компасът на българите

Старт на най- голямата възрастова група от градината до НУПИ Старт на най- голямата възрастова група от градината до НУПИ

Компасът, необходим на ориентировачите, посочва вярната посока. В горещия юлски ден – 16.07., те и останалите участници в Националния крос "По стъпките на Левски Троян – Троянски манастир" следваха верния маршрут към убежището на Апостола в манастира.

Около 150 души бяха заявили участието си. В списъка за класирането са 133 участника, 25 от които не са стигнали до финала. Участваха 30 индивидуални състезатели и 11 клуба: троянските "Аякс", "Амбарица", СКО "Хемус", "Кондиционни тренировки", "Локомотив Д", "Трапезица 1954" – В. Търново, "Бачо Киро" - Дряново, "Стратеш Атлети" - Ловеч, "Орлово гнездо 1957", "Ротари клуб", "Туида", "Валди". Както е известно, традиционният крос, посветен на годишнините от обесването на Дякона, беше отменен заради усложнената ситуация, свързана с корона вируса. Летният крос е посветен на 185 г. от рождението на Васил Левски и 150 г. от основаването на единствения Монашески революционен комитет в Троянския манастир. Домакинството манастира се изрази в това да осигури вода за състезателите и да освободи паркинга, без да присъства представител на манастирското братство.

Организатори на кроса всяка година са Община Троян, СКО "Хемус", ОК "Васил Левски" - Троян, СУ "В. Левски" - Троян. Маршрутите – 12 км, 8 км, бяха маркирани с различни цветове. Сред индивидуалните състезатели за първи път участва Христина Банева – млада жена с вдъхновяващи идеи за възпитанието на децата. Тя посвети участието си не само на Апостола, а и на рождения ден на своя син Васил. Mногогодишен състезател е и членът на ОК "В. Левски" Николай Тодоров.

В 13 ч. започна награждаването на състезателите. Председателят на СКО "Хемус" Мариян Данчев, който е и предан член на ОК "В. Левски", откри церемонията с думи за изключителната личност на героя, която има изключително значение. Той е идеологът на българското освободително движение. Неговите простички думи остават в сърцата, душите и душевността на българите и ни обединяват все още. М. Данчев не приема, че българският народ е само население, обединено от общ език и територия. Доказателство за това са участниците в кроса. Компасът на ориентировачите дава правилната посока, а Апостолът завинаги остава компасът на българите, който ще посочва посоката, за да имаме общи ценности и достойно място сред другите европейски народи.

Слово на Мариян Данчев преди награждаването:

Класиралите се на първите три места бяха окичени с медалиони с лика на Васил Левски от председателя на ОК "В. Левски" - Троян, Венелин Ангелов  и от Тодор Комитов, отговорник за спорта в Община Троян. На трима първенци от по-големите В. Ангелов подари книгата на Ламар "Васил Левски - лирична животопис". Силно впечатление направиха думите на Борислав Цеков – треньор на отбора "Кондиционни тренировки" - Троян, който ободри своите възпитаници с думите, че всички, стигнали до финала, са победители, защото не помни от много години такова тежко състезание, имайки предвид голямата жега.

Класирането на състезателите, сред които имаше родители с деца, може да се види от снимките в галерията.

До следващия – зимен или летен крос, а на 18.07. всеки, в чието сърце е Левски, ще го почете по своему!

Споделяне