Медицинските сестри: Не искаме повече да носим системата на гръб

Протестът на множеството медицински специалисти в МБАЛ-Троян Протестът на множеството медицински специалисти в МБАЛ-Троян HemusNews - новини за Троян и региона

„Протестът на белите престилки е за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение”. Това каза старшата сестра Валя Димитрова от МБАЛ-Троян, пред множеството медицински специалисти, които днес имаха ефективен протест за час в двора на лечебното заведение. Протестът е 4 месеца след началото на 1 март. Исканията са формулирани в декларация от 8 точки, които ст.сестра Димитрова припомни, и са свързани с недомислията в здравеопазването, пренебрегващи труда на медицинските специалисти и поставящи ги в позиция на неравнопоставеност. На първо място в декларацията е искането в здравеопазването да няма търговски дружества.

Омръзна ни да бъдем недооценени, не искаме повече да носим системата на гръб, подчерта ст.сестра Димитрова. Тя проследи хронологията на обещаното от властта след първия протест, нищо от което не е изпълнено. Предупреди още, че след ефективния протест следват колективни оставки. Защото държавата налива пари в здравеопазването, но те не стигат до тези, които въпреки работата си не могат да посрещнат нормалните си нужди. Проблемът – парите отиват в частни болници, фармацевтични компании, неморални лекари. Същевременно има огромен недостиг на медицински сестри - по норматив на един лекар трябва да се падат 2, а сега съотношението е 1:1. Ако няма пенсионери в системата, тя не може да работи. И това се знае не от вчера.

Валя Димитрова заяви още, че се разграничава от съсловната организация, която заедно с Лекарския съюз се опитва да скара лекари и сестри. Тя се обърна към лекарите с призив за подкрепа, защото едните са мозъкът, но другите – гръбнакът на системата.

На протеста имаше и други силни изказвания. Присъстваха не само медицински сестри, но и лекари и граждани.

Имаше силно медийно присъствие, но омбудсманът Мая Манолова не дойде, както бе обещала. Тя поднесе извинения, че се наложило да бъде в Благоевград.

Споделяне