Започна Празникът на сливата

Първи фестивален ден. Празникът на сливата и троянската сливова ракия започва днес в Троян и в Националното изложение на художествените занаяти и приложните изкуства в Орешак. И тази година инициаторите на фестивала от Община Троян и Националното изложение – Орешак с партньорството на троянското НЧ „Наука - 1870 г.“, Музея на занаятите и „Винпром Троян“ АД, безспорно успяха да спечелят сърцата на многобройните си почитатели.

Впечатляващ старт на празника в Троян дадоха представителите на местния клон на НД „Традиция“. От  РК „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци - Троян - Севлиево организираха и научната конференция „150 години Българска Екзархия, държавност и национален идеал“, а кулминацията бе следобедният спектакъл с участието на Националната гвардейска част и гвардейския духов оркестър, изпълнението на прочутите „трима тенори“, на вечерната премиера на документалния филм „100 години Дойранска епопея“.

Жителите и гостите на града съпреживяха „Офицерски  бал“ на централния площад в Троян, както и демонстрации на униформи на хайдути, четници, опълченци и войници от Балканската, Първата и Втората световна война.

Вечерта, патриотичният дух на празника бе допълнен от песните на войводата Володя Стоянов.

Голям бе интересът и към изградения Базар на  изделия на занаятите, кулинарни изкушения и др.

Споделяне