55 състава и групи се надпяваха на Беклемето

27-ият национален събор надпяване на пенсионерски състави на Беклемето. Снимката е илюстративна 27-ият национален събор надпяване на пенсионерски състави на Беклемето. Снимката е илюстративна

След година прекъсване заради ковид кризата този август се състоя 27-ият национален събор надпяване на пенсионерски състави на Беклемето. При заявка от 60 състава се явиха 55, съобщи Павлин Боевски, представител на организаторите от Културния клуб на пенсионера „Коман“ и от години традиционно водещ на събитието заедно с Хризантема Любенова. Съорганизатори на проявата са Общинският съвет на пенсионерите и Общината.

Традиционно съборът се провежда в два дни на голямата поляна край хотел „Виа Траяна“, където има открита сцена за изпълнителите. След приветствие от Лили Минкова, председател на пенсионерската организация в Троян, вокална група „Дълбокдолско ехо“ дава начало на събора. Приветствие е отправено лично от кмета Донка Михайлова, която заедно с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, е на Беклемето. Началото на събора е поставено преди 28 години тъкмо от двете общини – приятелска среща на пенсионери от Троян и Карлово.

Жури с председател Валентин Манджуков е натоварено с тежката задача да оценява изпълненията в двата дни. Ентусиазмът на певците е толкова голям, че журито присъжда по две първи, втори и трети места.

На първо място са класирани женската вокална група „Осъмски ритми“ от село Асеновци, Плевенско, с ръководител Петранка Стефанова, и Дамският хор „Станка Митева“ от Белослав. Второ място е за фолклорните групи при Пенсионерския клуб „Беломорец“ на търговищкото село Светлин, и „Васила Вълчева“ от силистренското село Калипетрово. Трето място си поделят местни представители:  група „Авангард“ от Врабево и ръководената от Димитрина Димитрова „Дълбокдолско ехо“.

Журито дава и две индивидуални награди на отличили се певци – Недка Иванова от Врабево и Димитър Кичев от Девня.

Както винаги, на поляната има хора, времето е хубаво, въздухът чист, атмосферата предполага човек да се поотпусне след всички притеснения около ковида.  Заради него или поради други причини обаче хората са по-малко от друг път. Няма и автобус, осигурен от Община Троян, и така редица почитатели на събора го пропуснаха.

Малък коментар: Както обикновено става в българското общество, хората в пенсионна възраст са подценявани и пренебрегвани. Община Троян заделя минимални суми за това масово събитие – в съпоставка с други – което обаче привлича в този край много хора от различни места на България. Те заслужават повече внимание и уважение, да не говорим, че могат да бъдат безплатни посланици на общината и нейните туристически дадености, че водят със себе си внуци, които ще се връщат тук. Ако има повече далновидност, ако отнесат със себе си спомена за сърдечен прием и топлота.

Споделяне