„Столът като символ“

На 12 февруари в галерия „Серякова къща“ в Троян бе открита изложбата „Столът като символ”.

„Тази вечер ни събра едно голямо културно събитие, представянето на една забележителна колекция от столове, както и забележителна колекция от картини на 24 известни български творци“, сподели на откриването галеристката Мариела Шошкова. Тя поясни, че изложбата е посветена на 150 годишнината от обявяването на Троян за град и е инициирана от Община Троян, в партньорство с галерия „Серякова къща”, софийската галерия „INTRO” и Сдружение на дървопреработвателите и мебелопроизводителите „Троян-Мебел”.

Изложбата бе съпътствана и с представянето на двуезичен каталог. Текстовете в него са подготвени от изкуствоведката д-р Боряна Вълчанова. Има и информация за столарството в Троян, подготвена със съдействието на директора на Музея на занаятите Елеонора Авджиева, и финансовата подкрепа на фирмите производители на столове в Троян.

По време на премиерата д-р Вълчанова акцентира върху европейското влияние в развитието на архитектурата и мебелното производство в България, в контекста на един от неговите най-ярки образци – стола. Тя заяви, че: „Настоящата експозиция заслужава внимание не само като колекция от произведения на знакови автори с характерен стил и език, но и защото тя проследява процесите и тенденциите в областта на графиката, живописта, фотографията и инсталацията – всяка със своите специфични похвати и особености. Чрез творбите си, авторите ни изненадват, провокират, създават повод за размисъл, въвеждайки ни в един нов художествен свят на форми, пространства и цветове. Всеки автор ни въздейства разчупвайки схемите на нашето мислене, чувства и желания, поднасяйки ни красотата на своето изкуство по своя си начин.  Не се и съмнявам, че експозицията ще поражда въпроси. Да открием отговорите им е част от нашето лично пътуване и за всекиго то е различно, защото отговорите са винаги в самите нас, в нашите съпреживявания, които винаги ни обогатяват и вдъхновяват за нови идеи”.

На откриването бе и художникът Валентин Щинков, който е също участник в проекта „Столът като символ“.

Събитието бе уважено от общинското ръководство, общественици, хора на изкуството, граждани.

Споделяне