Представиха новата книга на Константин Косев - за Левски

По повод 146 години от гибелта на Васил Левски на 18 февруари, в салона на Община Троян бе премиерата на книгата на академик Константин Косев "Дълг и чест – Васил Левски". Издателят и критикът - Иван Гранитски акцентира върху новата поредица на издателство "Захарий Стоянов" - Дълг и чест.

Гранитски посочи, че в поредицата  всяка книга включва художествени и научни съчинения, посветени на знакови имена, на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на  Отечеството.

Той не ски радостта си, че при представянето на книгите от поредицата се вижда, че расте интересът на младото поколение към българската история.

Темата "Левски" е неизчерпаема, каза на премиера на книгата, академик Косев. "Всеки от нас си има своя Левски, всеки е чел и знае много за него. Питат ме сега, какво ни завеща Левски? Отговорих – модерна България, която ние сега сме на път да опропастим. Да си опичаме акъла и това, което е създадено – да го пазим като зеницата на окото си! Народ, който няма държава, е загинал". С тези емоционални слова се обърна към аудиторията академик Константин Косев.

"Левски е изключително българско явление като основоположник на Вътрешната революционна организация, той е направил българите от лоялни поданици на султана - народ със самочувствие и претенции".

"Левски, за разлика от мнозина други, е имал таланта на държавник, който е вроден у него. Да не говорим за високите стойности на неговия характер, безпределната му обич към хората и преданост на делото, на което се е обрекъл", каза още академик Косев.

На срещата присъстващите имаха възможност да дискутират с гостите актуални въпроси свързани с живота и делото на Левски.

Събитието е организирано от Община Троян, Общински комитет "Васил Левски", Клуб по ориентиране "Хемус" – Троян.

Споделяне