Личната библиотека на Любомир Левчев "дойде" в Троян

На снимката: г-жа Розалина Русенова, г-жа Донка Михайлова, г-жа Виолета Койновска и г-н Иван Гранитски На снимката: г-жа Розалина Русенова, г-жа Донка Михайлова, г-жа Виолета Койновска и г-н Иван Гранитски

Библиотеката на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян е новият дом на личната библиотека на големия български поет и писател Любомир Левчев, съобщават от троянското читалище.

Ето какво написаха те в социалните мрежи:

Днес, 11 ноември, повече от 1100 тома книги на български и чужди езици постъпиха дарение в библиотеката. Дарителят с голямо сърце и щедра душа е Иван Гранитски – журналист, писател, издател и виден обществен деец. Дарителският акт е резултат от инициатива на ръководеното от него издателство „Захарий Стоянов” книги на български писатели да се завръщат в родните им места. Така по волята на наследниците на Любомир Левчев и съпругата му Дора Бонева личната библиотека на семейството е дарена на читалищната библиотека в родния на Левчев Троян.

На скромна, но тържествена церемония в читалнята на библиотеката, в присъствието на г-жа Донка Михайлова – кмет на Община Троян, г-жа Розалина Русенова – зам.-кмет и д-р Виолета Койновска – председател на НЧ „Наука-1870 г.” – Троян г-н Гранитски обяви дарителския акт. Думи на благодарност отправиха г-жа Михайлова и Вихра Петрова – отговорник на библиотеката, която връчи на г-н Гранитски благодарствена грамота за дарението и скромен подарък – книга с творби на млади автори от литературен клуб „Орфей” към Дружеството на троянските писатели.

Любомир Левчев е роден в Троян на 27 април 1935 година. Завършил е Софийския университет „Кл. Охридски”, специалност „Библиография и библиотекознание” към Философско-историческия факултет. През 1957 г. издава първата си книга „Звездите са мои”, за да последват в годините още, и още – над 50 на брой. Десетки от тях са преведени в 36 страни.

Няколко от книгите от личната библиотека на Левчев, дарени на читалищната библиотека, веднага намериха място във витрината на входа на заемна за възрастни. Цялото дарение е на разположение на всички, които проявяват интерес, в читалищната библиотека.

---
Източник: НЧ „Наука-1870 г.” – Троян

Споделяне