Троен празник в село Терзийско

Празник в село Терзийско, община Троян Празник в село Терзийско, община Троян

На 18.06. жителите на красивото село празнуваха 100 г. от основаването на читалище "Зора", Деня на грънчаря и празника на селото.

Водещата Вихра Петрова – библиотекар в троянската библиотека, говори за богатото минало на селището, чиито будни и находчиви жители не остават настрана от обществените и културните процеси в България, за началото на светското училище, за първите прояви на културна дейност и създаване на читалището през 1922 г.

Съобщи гостите Виктор Стойчев – областен управител, Росен Веселинов – зам.-oбластен управител, Вяра Емилова – народен представител от БСП заедно с общински съветници от Троян, Ангел Ангелов – зам.-кмет на община Троян. Той прочете поздравителен адрес от името на кмета Донка Михайлова. Приветствия поднесоха Виктор Стойчев и Вяра Емилова.

Областният управител - Виктор Стойчев

Кметът на с. Терзийско Димитрина Станчевска прочете празнично слово. Изрази надеждата си за съживяване на селото, чиято красота е привлякла нови жители. Местните са само 300. Разказа за възникването му, получило името си от дошлите майстори терзии от Троян и Ловеч. Хубавата глина е причина за възникване на грънчарството, от което идва и първото название на селото – Грънчар. Там за първи път е изработен глинен съд. Всеки е бил грънчар. В Грънчар трябва да се търси началото на грънчарския занаят в Троянско. Д. Станчевска благодари за финансовата подкрепа на Община Троян и на дарителите от селото и от други населени места.

Кметът на с. Терзийско - Димитрина Станчевска

Секретарят на читалище "Зора" припомни историята на културната институция: имената на създателите Ненко Дочев Коларов – учител от Калейца, и Стойко Христов Дулевски. 20-25 самодейци са изнасяли по 5-6 представления годишно в читалището, в съседни села и чак в Южна България. В началото на 1923 г. читалищната библиотека е започнала със 100 книги, а сега разполага с повече от 10000. Същата година се създава и духовата музика към читалището. На 15.01.1955 г. е открит нов читалищен дом. Разгръщала се е богата и разнообразна художествена самодейност.

Секретарят на читалище "Зора" - Анелия Вачкова

Програмата за празника беше изцяло от състави на читалище "Наука - 1870 г." – Троян. Започна с танца "Родопска приказка". След музикални изпълнения бяха изиграни още 3 танца. Представиха се и децата на "Траяна". Дамският камерен хор изпя 3 песни. Пяха и деца от ВГ "Усмивка". Михаил Иванов свири на китара, Станка Марешка и Валентина свириха на акордеон и пяха. Празникът продължи с песните на народната певица Валерия Момчилова, която с чара и репертоара  си запали много хора да се хванат на хорото.

Малките танцьори от "Траяна"

По време на програмата деца се включиха в конкурса за майсторско точене, като декорираха керамични съдове под ръководството на Десислава Банева. Майстор Анелия Вачкова демонстрира декориране на съдове с нетрадиционни материали.

Анелия Вачкова с Вяра Емилова и други гости

За почерпка беше осигурена бира-скара, а за децата – магазинче с привлекателни игри, играчки и лакомства. Бяха щастливи от всичко, предложено за тяхното забавление.

Празникът събра много хора на укрaсения площад, които се забавляваха от сърце.

---

Повече снимки може да разгледате във фотогалерията по-долу.

Споделяне

Галерия със снимки