Любовта – алхимията на човешкото битие

Лина Симеонова Лина Симеонова В читалнята на Библиотеката към Народно читалище „Наука 1870” Троян

В читалнята на Библиотеката към Народно читалище „Наука 1870” Троян се състоя събитие, свързано с деня, отреден за почитане на любовта и виното – 14 февруари. Ученици от Литературен клуб „Орфей” представиха своя творчески проект, създаден специално за този празник, като идеята бе родена преди месеци – в Седмицата на националното четене, когато същата група отново посети този храм на книгите и познанието, за да покаже своята ангажираност към любословието. Инициативата, свързана с празника бе осъществена изцяло от децата, учещи в Х клас на НУПИ „Проф. Венко Колев”, ръководителите на проекта са Лина Борджиева (създател и координатор на Литературен клуб „Орфей”) и преподавателката по химия Нина Янчева.

В една приятна атмосфера на любознание и духовна ангажираност подготвилите се деца представиха пред своите съученици, домакините и гостите интересна програма, която показа любовта като биохимичен процес, стигащ на моменти дори и до патология, по тази тема усърдно се бе подготвила Сияна Цековска. Нейната съученичка Димана Донковска сподели любопитни и не много известни факти за виното, които силно развълнуваха и провокираха всички. Десислава Шамова прочете свои и чужди мисли, които отпращаха вниманието към идеята за това каква дълбока алхимия представлява съчетанието на божествената напитка с най-непонятната човешка емоция, на която всички в този свят сме подвластни. За да не се забравя, че присъстващите на събитието деца всъщност са и художници, както и това, че изкуството има много езици за изразяване, ученичката Мария Георгиева показа своите изящни рисунки, посветени на любовта, виното и красотата и създадени специално за повода.

Празникът продължи с литературно четене на поетични творби от световната и българска класика. В него се включиха гости и домакини, чуха се произведения от Робърт Бънс, Евтим Евтимов, Ивайло Балабанов и др. После учениците на НУПИ, членове на Литературен клуб „Орфей” към НЧ „Наука 1870” – Троян, прочетоха свои лирически произведения, посветени на любовта и виното. В този рецитал се включиха Мира Вълева, Мария-Мануела Стоева, Сияна Цековска, Георги Петров и Десислава Димитрова, чието стихотворение „Пролетна любов” бе написано час преди събитието и посветено пряко на него. Чрез своя новосъздаден текст Десислава припомни на всички слушатели, че пролетта е близо и че някога в древността на 14 февруари се е празнувало именно нейното идване, като се е славил младият бог Бакхус/ Дионисий, който е бил съвсем готов да оплоди с любовтта си плътта на майката природа за нов живот, чиито дълбок символ всъщност е виното – чистата кръв. Всъщност именно така древните са си припомняли всяка година, че битието на земята е едно вечно колело, което никога не спира да се върти и възражда.

Преподавателката Лина Борджиева припомни, че на 14 февруари се чества от християните празникът Успение на св. Константин-Кирил Философ – първоучителят на всички българи и славяни, духовният дарител и пазител на Словото. Във връзка с това е важно да се знае, че виното е символ на Христовата кръв на Новия завет, „която за мнозина се пролива за опрощение на греховете” (Матея, 26, 27-28), както сам Иисус споделя със своите ученици на Тайната вечеря преди близо две хиляди години – на Велики четвъртък. Може би не случайно бе и съвпадението на дните, защото събитието, посветено на любовта, виното, поезията и химията, осъществено от десетокласниците на НУПИ, се реализира в навечерието на празника 14 февруари, а това се падна в четвъртък. Разликата е само във факта, че изявата на учениците не бе тайна, а обществено споделено събитие.

На самия финал на тази изява учителката по химия Нина Янчева пожела на всички да усетят, разберат и изживеят дълбочината на истинската любов и да не престават да бъдат любознателни и търсещи в своя житейски път на развитие.

Лина Симеонова

 

ПРОЛЕТНА ЛЮБОВ

С настъпването на пролетта
любов навлиза във всяка душа,
влюбени мечтаят и летят
с вишневия аромат.

Старо вино на ливада,
споделено между двама.
Звън на чаши – тишина…
Два погледа се срещат
и залеза посрещат.

Десислава Димитрова

 

ГОРЧИВ СПОМЕН

Горчива глътка от вино
Беше ти в моята уста.
Опияняваше душата
и неразумна ставаше тя.
Под контрола държиш ме-
в нетрезво състояние,
в плен на отчаяние...
Отпивам следващата глътка...
И си оставаш
горчив спомен.

Сияна Цековска

 

БЕЗ ИМЕ

от любовта се опарих –
съдба
животът е кратък –
тъга

Десислава Шамова 

ДОРИ

Дори без сърце ще обичам:
ще боли, но до време.
Сто лъжи да изричам,
не ще се върна при тебе.

Георги Петров

 

СКИТАЛЕЦ

Скиталецо,
къде крилата си остави
и полета забрави?

Нима тук всичко е една
безмълвна,
стара,
кратка песен –
за едно СЪРЦЕ?

СЪРЦЕ,
родено,
за да дава
от ЛЮБОВТА си безгранична. 

Мария Георгиева

 

ПОСЛЕДНИЯ ТАНЦ 

Запази Ти последния танц за душите ни,
където сме само двамата –  
без хора,
погледи
и без думи. 
Двама сами,
изолирани от света.
Свят, в който си единствено Ти.
Само Ти...
Само Ти…
И танцуваме.  

Мария-Мануела  Стоева

 

ОПАСНА ИГРА

Скъпи, докосни ме.
Аз замръзвам.
Но дяволски те обичам.
И шептя името ти.
Пълно е с опасности, но летя.
И ти летиш с мен, ала искаш да ме приземиш
Опитай просто да ме почувстваш.
Ти си толкова токсичен,
а аз имам чувството, че съм в рая.
Но осъзнах как се намъкваш в главата ми като червей.
Това е опасна игра, от която искаш да спечелиш всичко.
Но, мили, и аз имам демони...
Нека по-добрият победи! 

Мира Вълева

 

Любопитни факти:

Любовта през призмата на химията

Любовта е сложно, удивително чувство. Ако оставим настрана духовните възгледи за нея, нематериалната й част и поставянето й в самия център и смисъл на съществуването, то тя може да се разглежда и тълкува чисто като психическо биохимическо явление.

През годините много учени, лекари, биолози са опитвали да обясняват механизма на това чувство, което прави хората щастливи (или нещастни), което ги кара да вършат смели неща (или безумия). Какви физиологични процеси се крият зад чувствата на влюбените? Какво причинява отприщването на потоците от реакции, действия и последствия? И може ли да се опишат закономерно всички те, да се сложи порядък във видимия безпорядък и нелогичност на това чувство?

Следващият голям набор от факти със сигурност няма да отговори на въпросите, но с още по-голяма сигурност ще ви бъде интересен.

 1. В организма на влюбения човек се изработват повишени количества допамин – т.нар. „хормон на удоволствието“. Интересното е, че същият този хормон обаче се произвежда в по-големи количества и когато наркоманите приемат наркотици, както и при лудо запалени по игрите геймъри.
 2. Причината влюбените да бъдат нежни един към друг се крие в наличието на хормона окситоцин. Това химично съединение се нарича още „хормонът на родителската любов“.
 3. Без значение дали сте мъж или жена, ако сте истински влюбен, във вашия организъм значително се повишава нивото на хормона тестостерон.
 4. Чували сте израза „пърхащи пеперуди в корема“, нали? Това съвсем не е измислица. Гъделичкащото усещане в коремната област при хората, които изпитват силна любов, се предизвиква от хормона норадреналин. Освен това същият този хормон отговаря и за… стреса!
 5. Американският професор по антропология д-р Хелена Фишър потвърждава с научните си трудове, че активната изработка на допамин може да продължи максимум до 30 месеца. Така че според някои твърдението „любовта живее само 3 години“ е съвсем научно обусловено.
 6. Германският учен Андреас Бартел доказва, че някои от зоните на мозъка при влюбените, които принципно трябва да са активни, всъщност се намират в „спящо състояние“. Тези зони отговарят за негативните емоции и рационалните решения. Така че явно е истина поговорката за оглупелите влюбени и вечните им усмивки.
 7. Любовната депресия е напълно доказан научен факт. След рязкото скачане на нивата на допамина започва спад, а рязкото намаляване на този хормон в организма предизвика депресията.
 8. Серотонинът понижава нивото на допамин в организма, което предизвиква и понижаването на „градуса на любовта“.
 9. При мъжете, когато са влюбени, зоната на мозъчната кора, отговаряща за зрението, става по-активна. Така че изразът „мъжете обичат с очите си“ има до голяма степен и научно потвърждение.
 10. При жените, в периода на влюбеност, много активно работи областта на мозъка, свързана с паметта. Затова те по-добре помнят всички събития и дати от първите месеци на взаимоотношенията.
 11. Окситоцинът, изработващ се при влюбените, работи и като болкоуспокояващо. Той може да се отделя не само в моментите, когато влюбените са заедно, но и дори ако гледат фотография на партньора.
 12. Веществата допамин, норепинефрин и фенилетиламин (невротрансмитери) се отнасят към същия клас вещества като амфетамините. Точно като при тази дрога те подобряват настроението и предизвикват състояние на възбуда.
 13. Шоколадовите бонбони също допълнително стимулират мозъка на влюбените. В какаото се съдържа фенилетиламин.
 14. Учени от Калифорнийския университет провели експеримент, свързан със сърцебиенето при влюбените. След него става ясно, че при двойките, които се гледали в продължение на три минути, се синхронизира напълно сърдечният ритъм. По време на дълбока целувка, дишането на влюбените се учестява три пъти.
 15. За да се влюби, на човека са нужни… 4 минути! Ключов фактор за това се явяват сигналите на тялото, след това тембърът и темпът на гласа.
 16. Разбитото сърце не е само метафора. Изследванията показват, че травмиращи събития като раздяла с любим човек, развод и др. може да причинят реална физическа болка в областта на сърцето. Тези състояния се наричат Синдром на разбитото сърце. Една дълбока емоционална травма кара мозъка да произвежда химически вещества, които отслабват сърцето, което води до болки в сърдечната област и затруднения в дишането. Състоянието, което се среща по-често при жените, нерядко погрешно се диагностицира като инфаркт.
 17. Симптомите на влюбеност са много сходни с тези на обсесивно-компулсивното разстройство (влудяващи натрапчиви мисли). В повечето случаи се повишава процентът на кортизола, а нивото на серотонин намалява – точно като при това психично състояние.
 18. Психолозите смятат, че спомените за любовта стимулират участъците от мозъка, които отговарят за творческото и абстрактното мислене.
 19. Една от честите причини за самоубийство е несподелената любов. Всяка година по света от 12 тийнейджъри на възраст от 15 до 19 години правят опит за самоубийство.
 20. Фрустрация на притежанието – това е феноменът, при който влюбен човек, чиито чувства са отхвърлени от отсрещния, започва да изпитва към този човек още по-силни чувства отпреди.
 21. Когато човек се влюби, вeнтралната тегментална зона в мозъка залива опашатото ядро с допамин, а то на свой ред сигнализира за още. Същата система се активира, когато човек приема кокаин.
 22. Когато сме влюбени, в тялото ни се регистрират високи нива на допамин и норепинефрин. А отчаянието от несподелената любов е свързано с рязко спадане в нивата на същите химични съединения.
 23. Романтичната любов в крайна сметка свършва, за да бъде последвана от всеотдайната обич. Двойки, които са в началото на романна връзка са много различни само година по-късно. Смята се, че романтичната любов, която се свързва с еуфория, зависимост, потящи се длани, пеперуди в стомаха и т.н. приключват за около година, а след това започва т.нар. „всеотдайна обич“. Причината е в повишените нива на невротрофина при младите двойки.
 24. Да държиш ръката на любимия е начин да се облекчи болката и стреса. Изследванията показват, че двойки с дълготрайни връзки могат успешно да се утешават в стресови ситуации като просто си държат ръцете.
 25. Когато човек се влюби за пръв път в другиго, тялото е подложено на стрес, който задейства отделянето на адреналин и кортизол в кръвта. Това обяснава наличието на потящи се длани и бързо сърцебиене при вида на потенциалния партньор.
 26. Съществуват и друг тип биохимични съединения, които играят силно роля в процеса на влюбване – феромоните. Феромони се наричат голяма група съединения, които се отделят в микроскопични количества не само от човешките същества, но и от други животни. На близко разстоние, те играят ролята на химични сигнали и могат да влияят върху поведението на други хора и животни. Отделят се от кожата и се намират най-често в потта и сълзите.
 27. Миналата година любовта беше официално обявена за умствено отклонение, а Световната здравна организация кодира "заболяването" с шифър. Има известна логика в твърденията на лекарите, че когато е влюбен, човекът често е лишен от сън, апетит и рязко променя настроенията си.

Накратко, за да си щастлив бъди влюбен!

Из Интернет

 

Интересни факти за виното

 1. Белите вина с времето насищат цвета си, а червените, напротив, стават по-светли.
 2. Смята се, че жените са по-добри дегустатори на вино, защото по принцип имат по-добро обоняние от мъжете.
 3. Оенофобия се нарича страхът от виното.
 4. Знаете ли, че има един ензим в стомаха на човека, който е причината жените да се напиват по-бързо от мъжете с вино? Този ензим спомага за по-ефективния метаболизъм на алкохола.
 5. В Древния Рим на жените им е било забранено да пият вино. Мъжете, които са хващали жените си да пият вино, са имали право да ги убият или да поискат развод.
 6. В някои ресторанти във Виетнам можете да си поръчате вино от кръв на кобра.
 7. В някои страни, за да се получи прозрачно вино, производителите добавят желатин от костите на животни, а също така червена глина и кръв от вол.
 8. Китайците са най-големите консуматори на вино. През 2013 в Китай са консумирани 155 милиона 9-литрови буренца с вино. За сравнение французите са консумирали с около 5 милиона по-малко, около 150.Голямата консумация на червено вино в Китай може би се дължи на символиката на червения цвят, който те смятат за щастлив. А италианците, макар че са най-големият производител на вино, се нареждат под номер 4, като консуматори.
 9. По цвета можете да познаете географския произход на напитката на боговете – виното. Едно от нещата, които можете да разберете, когато погледнете цвета на виното, е региона, в който са узрели гроздовите зърна. Тъмните гроздови сокове говорят за по-хладен климат, докато по-светлите отенъци са индикатор за топъл и сравнително сух.
 10. Червеното вино съдържа повече антиоксиданти от бялото и затова е по-полезно. Важна съставка е т.нар. ресвератрол, който защитава сърцето.
 11. Научно доказано е, че редовното пиене на умерени количества вино значително намалява риска от сърдечни заболявания, Алцхаймер или удар.
 12. Консумацията на червено вино предотвратява запушването и втвърдяването на артериалните стени.
 13. Виното се приготвя от смлени гроздови зърна. Те съдържат ресвератрол. Това химическо вещество ви помага да се справите с умората.
 14. Страдате ли често от зачервено гърло? А венците ви кървят ли обилно? Червеното вино може да предотврати размножаването на вредните бактерии в устата ви. Това важи с особена сила за тези, свързани с появата на кариеси, както и на стрептококите.
 15. Чаша вина в комбинация с леко хапване може да стимулира образуването на ендорфини.
 16. Благодарение на адстригентното си действие, червеното вино има лечебно, антихеморагично, противовъзпалително и в някои случаи пречистващо вкуса действие.
 17. Антиоксидантите в червеното вино спират развитието на клетките, причиняващи появата на рак на гърдата и белите дробове.
 18. Червеното вино намалява количеството бактерии, атакуващи бъбреците и пикочния мехур.Това също се дължи на адстригентното и антиоксидантното действие на тази напитка.
 19. Червеното вино засилва дейността на гена, забавящ образуването на нови мастни клетки. Консумацията на чаша червено вино прави и още нещо. То помага на организма ни да преработи натрупаните мастни клетки, като ги премахва малко по малко
 20. Колкото и полезно да е обаче виното, не преминавайте границата от 1-2 чаши дневно.

Из Интернет

Споделяне