Положителните хора

адв. Венелин Ангелов адв. Венелин Ангелов

Господ винаги е олицетворяван като ТВОРЕЦ – градивното положително начало. В хилядолетния си опит човечеството утвърждава модела на положителния човек – който създава, подкрепя, утвърждава. Унищожителното, разграждащото начало винаги е поставяло върху носителите на това начало отрицателния знак - минус. Каква ирония – коренно противоположните начала се разделят само от една вертикална чертичка, която от противния отрицателен знак прави заветния положителен - плюс.

В близкото минало „положителното отношение към мероприятията на народната власт“ се оценявало като най-високо ценена добродетел. Въпреки че „мероприятията на народната власт“ включват убийства и затвори без присъда, отнемане на всякаква собственост, доброволен отказ от собственост и др. подобни. Тежка съдба за отрицателните - онези, които са имали „отрицателно отношение“ към горецитираните мероприятия и са били прът в колелото на народната власт. За положителните хора – добри възможности за наместване в рая.

Хората с отрицателно отношение към властите в модерните общества също са изключително вредни и пагубни за запазването и развитието на държавата и обществото. Тях ги превъзпитават с всевъзможни „бухалки“ – от пряко отнемане на имущество, отнемане на бизнес, всевъзможни, постоянни, прецизни и безпристрастни проверки, от които косите на всеки отрицател се изправят, а опитите му за оформянето му като такъв постепенно охладняват поради безперспективността им. За положителните хора, които ИМАТ очи да видят всичко положително, настъпва рай – то назначения, то обществени поръчки, то длъжности без покритие. Дори и за най-нищожните положителни плюсКовци – блюдолизците, винаги се намира мазнинка по някое ъгълче на лакомо облизаната паница, с която се възмездява тяхното жалко статукво в зоната на заветния ПЛЮС.

И дойде COVID 19!!! Как? Защо?

За положителните хора настъпи прелюдия към края. Всичко започва с някои съмнения, които веднага провокират ответни действия. Неузнаваеми лица, прикрити зад маски, шлемове, каски, очила, ръкавици, дъждобрани, гумени ботуши и какво ли още не вадят дългите си шишове, познати още от средновековните инквизиции, но спрямо отрицателните хора, и започват да бъркат в носове и гърла – ровят и упорито търсят малката вертикална чертичка, която изкарва човека на плюс. Засега поне не ровят под ноктите и в други деликатни места от тялото. След като ровенето приключи, започва очакването на резултата-присъда. Изпаднал си в крайно противоположно положение с кандидат-бременните жени, които трепетно очакват втората чертичка, а ти – не та не. Втората чертичка в малкото легенче е успоредна на първата, но вместо да ти кажат че си на равно, или просто хикс, механично ти я преместват върху другата и ти вече си: „ПОЛОЖИТЕЛЕН, ОБАДЕТЕ СЕ МОЛЯ НА ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР“!

Патилата на положителния човек започват.

Първо трябва да дадеш точна справка за всички, които са спомогнали за развитието ти като положителен. Дали не трябва да споменеш и всички онези, които оформят философските ти понятия за градивно и разграждащо, но явно до тях не се стига? Все още.

След това изреждаш всички, на които може да си дал от твоята положителност – имена, адреси, телефони, ЕГН. И всичко доброволно, без бой, без да ти обяснят правата, имаш ли право на адвокат и поне на някаква защита. Доказателства не се търсят, работи се само по съмнения. За всички набедени следват полицейски проверки, ограничаване в дома, пълна изолация. С две думи – мечтата на всеки униформен или цивилен милиционер от Държавна сигурност от преди 30-тина години, а и след това.

Оказва се, че с теб не са приключили, а тъкмо започват. Връзват те с гумен маркуч, правят ти отвор във вената и започват да ти наливат неща с вероятната цел да бъдеш оплоден с нещо или протакан като сокът на киселото зеле. Ако си истински актуално информиран индивид, последната мисъл, която ти идва в ума преди да се предадеш и да заспиш е: “Край, чипираха ме вече! Свърши се!“.

В мъглата на съня си виждаш титаничната битка за твоята скромна персона, както са ти я представяли отлично информираните източници от социалните мрежи. Огромна контролна зала, голяма карта на света, по стените – монитори, край мониторите – инженери с бели престилки и слушалки в ушите. Чува се радостното: Готово, чип с шестнадесет цифри №№ е внесен активно в лицето Х, следват лични данни, адрес, номера на: автомобила, водомера и електромера и всичко останало. Започва кавгата. Единия отдел инженери твърдят, че първи са успели, този чип бил от техния отдел, поради което обектът е техен, започват да го форматират като сериен убиец, камикадзе с бомби на пояса и др. подобни. Други твърдят, че обектът е техен, тъй като е по-подходящ за диверсионни тайни действия или за снайперист, който да стреля по всякакви движими обекти. Голям спор от всички страни. Искаме го за садист, справедлив източен диктатор, той е наш… Целият инженерен спор завършва с едно махване на ръката на твоя ангел-пазител, който прогонва спорещите с авторитетното: Чиповете са само за чипаджии, след което въпросният чип е запратен в окото на активен компютърен чипаджия, където се намества между много подобни чипове и жълти монети, предимно копейки и центове. Въпросният чипаджия е опитен играч, натрупал първоначален капитала от дребните си монети още от времето на внасянето в общественото мнение на абсолютно достоверни информации за „ръсене със самолети“ с различни субстанции. Срещу голямата си заплата от малки монети той има тежката задача да изготви за деня 16 материала – 12 за неизбежността от чипирането, 3 - за безспорните и неопровержими доказателства кой поставя чиповете и 1 материал за надеждата – за спасителя от чиповете, който се оказа същият спасител, нисичкият хитрец, който следваше да ни спасява и от ръсенето на самолетите. След като новият чип попада в окото му, нашият герой чипаджия преизпълнява плана и внася в активните социални мрежи цели 20 материали, които следва да убедят и най-отявлените неверници, че чипирането вече е в ход.

Събуждаш се, отървал се от чипирането, но дните вървят бавно, а опитите на маскираните за отнемане от теб на малката вертикална чертичка са непрекъснати, денонощни, на смени. Бъркат, ровят, търсят, убиват с антиживот. Не трябва нищо положително да остане в теб.

И накрая – малката вертикална чертичка вече я няма. Ето го новия положителен човек със знак МИНУС. Защо ти трябваше да си положителен, за да си трупаш само проблеми, както за теб, така и за околните, да  караш толкова хора да се маскират с тежки защитни средства, да бъдат по-неразпознаваеми и от класическите обирачи на банки? Защо?

И все пак – най-добре е да си съзидателен, но в епохата на COVID 19 не е никак зле да си отрицателен, да си пиеш на топло питието и да гледаш отблизо на живо напъните на чипаджиите и техните безспорни, невидими само за слепците доказателства, да гледаш стръвта на положителните блюдолизци, които са винаги част от динамиката на живота. Все пак нали именно дребните, мравките, са едни от най-добрите чистачи на природата.

Гр. Троян, 10.01.2021 г.

Венелин Ангелов

www.HemusNews.com

Споделяне