В общинския съвет битакът победи естетиката

Общински съвет - Троян. Снимката е илюстративна. Общински съвет - Троян. Снимката е илюстративна. Снимка: Община Троян

„Общинските съветници не приеха идеята ми за реформиране на кооперативния пазар като съвременен пазар за плодове, зеленчуци и за фермерски изделия. С няколко гласа защитниците на битака победиха. Честно е да призная, че съветниците рядко отхвърлят предложенията ми. В този случай е странно обаче, че хора, които в мрежата отстояваха твърдо идеята и такива, които в разговор ме убеждаваха, че са с две ръце за нея, гласуваха против. Знам, че троянецът е консервативен човек. В историята ни това повече е помагало, по-рядко е пречело за развитието на града. Промените се посрещат първо със съпротива. Затова правим промените внимателно и с уважение към традициите. Но много ми се иска да успяваме по-бързо да се разделяме с грозното и пошлото...“ Това написа кметът на Троян Донка Михайлова след заседанието на общинския съвет, в което след повече от час обсъждания и изказвания нейното предложение за по-нататъшното развитие на кооперативния пазар не бе прието.

В началото на дебата Михайлова обясни, че в последните няколко години местни търговци се оплакват от нелоялната конкуренция на продавачите от четвъртъчния битак. Направените анализи показали, че пазарът на промишлени стоки не се радва на интерес, както по-рано, спадат и приходите от него. Наред с това стоките не са с добро качество, невинаги и цената е ниска. От Консултативния съвет по икономика са единодушни за закриването му. Освен това Общината не може да поеме ангажимент за нормална хигиена в условията на епидемия, а приходящите търговци нарушават някои изисквания, показват наблюденията.

Съветникът инж. Марин Радевски се изказа против, като заяви, че стоките с ниско качество имат купувачи, които търсят ниски цени и в това няма защо да се бъркат. Другото твърдение, че част от търговците са в сивия сектор, за бизнесмена бе повод да подчертае, че има начини да се въздейства да няма сив сектор.

„В случая смятам, че това нещо не е основателна причина. Дето има една приказка "Заради наш Иван, да намразим Свети Иван". Това, че има сив сектор, има начин как да се преборим с него или поне да бъде ограничен, т.к. никога няма да се преборим.“, каза Радевски. Той заяви още, че по света, където е бил, и то в големи градове, има такива пазари със стоки върху подвижни масички, някои – в центровете на тези градове. И в това има икономическа логика.

Странна позиция зае инж. Иванка Църова, която многократно е заявявала, че трябва пазарът да бъде само фермерски. Това било нейно лично мнение и не можело да го налага на троянци. Инж. Църова каза още, че пазарът трябва да бъде и занаятчийски, със стоки на занаятчии в цялото им многообразие.

Гласували общо 28 общински съветници:
  • За: 10;
  • Против: 11;
  • Въздържали се 7.

Обсъждането на точката може да прослушате в прикачения видеоклип по-долу от 1:28:40 до 2:18:30. 

Споделяне

Медия