Грози ни по-висока такса смет

Снимката е илюстративна Снимката е илюстративна Източник: Pixabay

Темата сбита накратко е НЕОБОСНОВАНОТО, НЕАДЕКВАТНОТО И ЦИНИЧНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТАКСА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ С 20% за 2021 г. ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ И БИЗНЕС.

Прочитайки материала за сесията на 17.12.2021 г. трудно успях да асимилирам предложението на Кмета за увеличение на ТБО /такса битови отпадъци/ с 20% за всички граждани и бизнес.

Просто нереално ми звучеше с оглед сегашното кризисно положение в страната породено от пандемията от Covid-19.

В ситуация на усложнена епидемична и икономическа ситуация на ограничения наложени, като мярка срещу разпространението на коронавируса. Неясно бъдеще  относно нормализиране на живота и бизнеса. Заплахата от физическо и социално оцеляване на население и икономика. Във време в което държава и институции извеждат мерки за подпомагане на хора и бизнес за да могат да оцелеят и да се възстановят, да вземеш толкова лековато и нелогично решение да натовариш с 20% в горница на и без това обременения от трудности бюджет на домакинства и бизнес …… мога да го охарактеризирам само и единствено като ЦИНИЗЪМ и НЕДАЛНОВИДНОСТ ВЪВ ВЗИМАНЕТО НА УПРАВЛЕНСКОТО РЕШЕНИЕ.

Вместо да се търсят компенсаторни механизми и мерки за подпомагане от местен характер, се предлага най-нелогичното. Нова порция обременености и то в сериозен размер. 

Ще дам само един пример но той е показателен за общия ефект.

Как се оценява шанса за оцеляване на някакво заведениице от порядъка на 30-на места да плати съобразно определяната от общината 3 000 лв. за година ТБО???? Да, не е грешка в нулите уважаеми четящи, това се предлага. Не че преди промяната налога беше малък /2 500 лв./, който между впрочем миналата година беше за пореден път вдигнат и пак с 20% от 2085 лв. на 2500.

Хотел от 26 стай без ресторант или лоби-бар – 9 000 лв. при положение, че целия сектор е пред фалит. При положение, вместо да се търсят компенсаторни механизми за това че през 2020 г. бяха затворени за 5 месеца, а през останалото време са с намалени обеми и на ръба на оцеляването……..

Без да изброявам сега, подобна е ситуацията и за останалия дребен бизнес в различни сектори. Фактите посочват, че за две години е натрупано увеличение в размер на 44%  без да е реформирана, осъвременена според изискванията и насоките определени в ЗМДТ, местна нормативна уредба. Просто таксата се вдига защото трябват пари за план сметката по дейност чистота. Представяната информация от общинското предприятие е оскъдна и селектирана до угодното на вносителя. Оператора ОП „Комунални услуги“ е на пряко подчинение на Кмета и информация или отчети за общинския съвет и гражданите НЯМА. Просто трябват пари за трактор, за нова сметосъбирачка и да се адаптират заплатите на заетите с новата МРЗ. Това е отчета за вас гражданите и за нас част от съветниците. Разбира се на мнозинството и задкулисните практики, прозрачността е вредна. Така умело беше скътана и обществената консултация по промените в наредбата, че никои да не я види. Все пак от това увеличение ПиАр няма как да стане. Тихомълком в залата на сесията на общинският съвет ще се поразгорещят страстите, но в крайна сметка заради пандемичните мерки, свидетели в залата няма да има. Записите ги гледат броени хора, в медиите ще се завоалират нещата и всичко ще се оправи. Всичко ще се потули докато хората и бизнеса не получат сметките си. Тогава ще се вдигне ропот, но и за това има отигран сценарии „Общинските съветници са виновни“ – това е стандартното клише и алгоритъм на действие в подобни ситуации.

По-горе посочих примери за бизнеса, но подобна е ситуацията и при гражданите. Предлага се увеличение на налога с 20% без да се отчете социалния ефект. В този момент на несигурност и угроза от увеличаваща се безработица заради затворени бизнеси и намалени обеми. Това ли е адекватното подпомагане към хората….. За коледен подарък и за по-светло и чисто бъдеще да ги обложите с 20% отгоре, на и без това несправедливо и неправилно определяния налог от ТБО….. Нямам думи, та нали някои от тези домакинства може би ще трябва да изчакат да си получат помощите, за да ви ги дадат за украса с гирлянди фасадата на общината. Това мислихте ли го докато взимахте решението?

ПРОСТО БЕЗУМНО РЕШЕНИЕ….. друго не мога да кажа!

Дано се моля все пак остане достатъчно разум в общинските съветници и отхвърлят това неправилно решение! Надявам се също така всички, които се чувстват засегнати да проявят поне сега гражданска активност, за да бъде възпряно приемането на подобно безумно решение!

Николай Тодоров - общински съветник от Местна коалиция „Глас Народен“

*Публикували сме без редакторска намеса писмото на г-н Тодоров до редакцията на www.HemusNews.com

Споделяне