Петък, 09 Април 2021 17:56

Тема с продължение

Уважаеми читатели на Хемус Нюз, на 22 март 2021г. медията ни отправи покана към всички участници в конкурса за управител на „НИХЗИ - Орешак“ ЕООД  за предоставяне на своите конкурсни програми и разработки за развитието на въпросното общинско дружество. Действието ни беше предизвикано от възникналите в публичното пространство дебати и критики, както и съмнения за задкулисие при излъчване на победителя в конкурса.

На поканата ни се отзоваха трима от общо четиримата кандидати, които представиха за публично достояние своите разработки. Това бяха по реда на получаване в редакционната ни поща г-жа Анелия Дякова, г-жа Стела Димовска, г-н Иван Хаджийски.

За съжаление на читателите ни, до момента на публикуване на днешния материал концепцията на четвъртия участник и излъчен от конкурсната комисия победител г-жа Иванка Джабраилова не беше получена. Ние уважаваме правото й на избор. Има отправена покана, на която тя не се е отзовала. Това, разбира се, е нейно решение, произлизащо от личните ѝ мотиви да не го направи.

Въпреки това, уважавайки правото за избор на г-жа Джабраилова, няма как да загърбим обществения интерес на читателите ни и гражданите на общината. Считаме за наше призвание да  осветлим и разсеем всякакви отсенки на задкулисие и предрешеност при провеждане избора за управител на публичното общинско дружество, собственост на всички нас.

В резултат на усилията ни, със заявление с вх.№ ЗДИ-10/06.04.2021г. до Община Троян, по реда на ЗДОИ поискахме да ни бъде предоставена Концепцията за развитие на „НИХЗИ - Орешак“ ЕООД  на г-жа Иванка Джабраилова.

Нека припомним, че както обявихме, след представяне концепците на участниците за запознаване на читателите ни, ще отправим по пет въпроса към всеки един от тях.

Считаме за наше задължение да осигурим равнопоставеност и прозрачност по начина за определяне на управители в публичните ни общински дружества и ако има нерегламентиран и задкулисен избор, той да стане публично достояние. Ние, като независима и обективна медия ,се стремим именно и само към това!