Oтец Войден Божков в предаването на БНТ „Домът на вярата“

Oтец Войден Божков Oтец Войден Божков

Документалната поредица „Домът на вярата“ се излъчва всяка неделя от 18 ч. по БНТ 1, а в сряда - от 22 ч. по БНТ 4. Предаването показва традициите на духовния живот в българските храмове, запознава с онези обители и пазители на православната вяра и българщината през вековете, които са живи и до днес. В срещи с различни личности, поредицата търси знаците и вечните измерения на Божественото. Личните истории на хората, избрали живот в служба на Бог, са отправна точка за нов поглед към духовните обители.

Личността, която гостува в предаването на 18.04., беше младият свещеник в троянската църква Войден Божков.

Отец Войден разказа за построяването на църквата на мястото, където преди това е имало параклис на св. Петка, което е знак за древната почит към нея. Тъй като предаването е посветено на вярата, тук ще възпроизведем мислите на младия човек за нейната сила. Той разказа за двете икони на Иисус Христос и Св. Богородица, подарени на нашата църква от тогавашния игумен на Троянския манастир. Те са живо свидетелство за силата на вярата, защото след опожаряването на града е изпепелен само гърбът им.

Животът на Войден е свързан с църквата. Израснал е в нея покрай родителите си – презвитера Ваня и отец Марин Божкови, както е известно на троянци. Знанията за християнската вяра, които е получил в неделното училище към църквата, са отправна точка да служи на Бог. Отец Войден подчерта, че е изключително важно родителите да възпитават децата си във вяра и припомни ролята й през Възраждането, тръгнало от църквата. Вярата е въпрос на осъзнаване, път, ориентир за доосъзнаване на човек. Св. Параскева е пример за това. Вярата е приложима, реалност е. Тя е съпреживяване да бъдем част от Бог... В последно време хората се възвръщат към истинската ценност – нашата вяра. Да напреднат във вярата, означава да обичат враговете си – висша проява на Христовата любов, да се помолят, да постят няколко дена. Вярата е практическо занимание, жива реалност в живия живот. Без дела не съществува.

Войден още като ученик в Духовната семинария и като студент в Богословския факултет е гостувал в предавания на телевизията и е очаровал зрителите със своите знания и обаяние.

Всички, посещаващи нашата красива църква, знаят колко сладкодумен е отец Войден и какъв сладкогласен певец е. Такива служители на Бог са ни нужни, за да съхраним вярата си.

За да се насладите изцяло на неговото участие в предаването, може да гледате записа по-долу или повторението по БНТ.

ЛИНК към записа на предаването: https://bnt.bg/news/hram-sv-prepodobna-paraskeva-v-troyan-293981news.html

Споделяне