Троянските съветници като депутатите от ИТН

ОбС - Троян, 29.07.2021 г. ОбС - Троян, 29.07.2021 г. Снимка и видео: YouTube канал на Община Троян

Впечатления от предваканционното заседание. 

Ако следите работата на новия парламент, може да ви е направило впечатление поведението на депутатите. Част от тях – имаше снимки дори на седящите в президиума заместници – скролват на телефоните си, може би се и забавляват, докато текат дебатите. Ако погледнем пък облеклото им, което според етикета трябва да е строго официално, може да се види, че хората на Има такъв народ се отнасят доста свободно към това изискване и повечето от тях са без вратовръзки, а председателят Тошко Йорданов дори се появи със сако и щампована тениска под него. Вярно, винаги актуална, но в българския парламент изобщо не ѝ е мястото – даже журналистите се съобразяват с това изискване и са по-строго облечени, отколкото на други места.

Сходна картина можеше да се види на заседанието на Общинския съвет в Троян в четвъртък, 29 юли. Нито един от съветниците не бе си дал труда да сложи вратовръзка – вярно, високи температури навън, но в залата има климатик, а и всички имат автомобили, няма да се сварят, докато изминат няколко метра в жегата. Отличително за заседаващите бе пъстрото фриволно облекло – и на мъже, и на дами. В залата имаше един-единствен мъж с вратовръзка, и това бе зам.-кметът Ангел Ангелов. Дамите от администрацията бяха стилно облечени и с това могат да дадат пример на общинските съветнички.

Неудържимата привлекателност и направо обсебеност от смартфоните и тук можеше да се забележи. Да не говорим за разсеяността, с която се изслушваха изказванията – знак най-малкото за неуважение към този, на когото е дадена думата. Говорещите пък губеха по минута всеки път, когато иззлизаха, в обръщения, с които се изреждаха кметът, председателят, колегите, гостите. А едно „Дами и господа“ спокойно може да замени всички тези словоизлияния и да свърши работа, пестейки време. Изказвания по същество, с предложения и подготвени въпроси, имаха само представителите на Местна коалиция „Глас народен“ Мариян Данчев и адвокат Димовска, повечето имаха реплики и дуплики. Съществени точки минаха без каквото и да било обсъждане – били обсъдени на заседания на комисии. Така обаче за гражданите остава загадка защо се гласува за дадени предложения, няма ли различни мнения. Вярно, че ще се губи повече време, ако има дебати, но те със сигурност биха били полезни. По-младите общински съветници бяха по-склонни към конфронтация, а тези със стаж на тази почетна длъжност – Минко Акимов, Даниел Сираков, Ангел Балев, Васил Радойчевски, внасяха разумност. Председателят Пенков бе делови, заместникът му Николай Тодоров бе активен, с изказвания и въпроси, между него и кмета Михайлова няколко пъти прехвърчаха искри. Конфронтацията между съветниците бе свързана с избора на комисия за избор на управители и с въпроса за отговорността – как я носи ОбС и каква е тя.

Споделяне

Медия