Троян в пътеводител за местата, свързани с Левски

Пътеводител "По стъпките на Апостола" Пътеводител "По стъпките на Апостола"

Издаден е първият туристически пътеводител "По стъпките на Апостола", в които се показват местата, свързани с живота и организаторската дейност на Васил Левски. Пътуването започва от Карлово, родният му дом. Това е само отправна точка към всички останали селища, които пазят спомена за Левски. Проучени и подбрани от екипа са паметни места, където Апостолът на свободата е пребивавал. Те са показани в два раздела - Южна и Северна България.

Най-много те са в районите с най-гъста комитетска мрежа. От Ловеч е представен паметникът на Апостола, музеят "Васил Левски" - част от Регионален исторически музей – Ловеч, както и Къкринското ханче. Музеят е построен на мястото на къщата на свещеник Лукан Лилов, в която е създаден Ловчанският революционен комитет. 

Има обекти в София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Хасково, Габрово, Троян, Велико Търново и много други. В немалко селища има изградени паметници на Апостола, но за съжаление не са съхранени автентични свидетелства за неговото присъствие там. В пътеводителя са включени и исторически обекти в съседни страни, където Васил Левски е бил един или няколко пъти. Кратки текстове и много илюстрации показват местата, където Апостола е отсядал. Това са тайни къщи, църкви, манастири, училища и читалища, дюкяни и ханове. Показани са музеи, които пазят неговите вещи, оръжия, документи.

Пътеводителят на издателство "Златен змей" е на български и английски език, има 160 страници с цветни фотографии, географски карти и летопис с по-важните дати. Той е полезен и с туристически маршрути, които се предлагат - селищни, регионални, национални и планински. Предговора е от Дора Чаушева, директор на Национален музей "Васил Левски" – Карлово.

Изданието е резултат от труда на екип на Национален музей "Васил Левски" - Карлово, в партньорство с РИМ "Васил Левски" – Ловеч, и БТПП. Много музеи са предоставили снимки и материали за съхранените паметни места в техните селища и региони.

---

Община Ловеч, пресцентър

29.11.2021 г.

Споделяне