Котка „кацнала“ на едно дърво

Спасената котка от Минко Найденов Спасената котка от Минко Найденов

Почти всеки ден се разхождаме до Турлата, но едва в събота чухме мяукането на котка, идващо от бора до тировете на Марин Вътов над църквата. Близо до дървото в очакване на спасител стоеше стопанката на котката Теодора Ангелова. Разказа ни, че домашната ѝ любимка Бети е изчезнала преди седмица. След няколко дни съседка ѝ казала, че чува мяукане откъм иглолистното дърво. Теодора отишла и видяла любимката си на 3 – 4 м от земята върху дървото. Викала я, но животното не слизало, вероятно подплашено от минаващи кучета.

Тогава Теодора се обадила на пожарната. Изпратили малка кола с двама пожарникари, но те казали, че не са алпинисти и не могат да се качат. Насочили към котката струя вода и уплашеното животно се изстреляло на върха. Стопанката се принудила да се обади и в общината, но ѝ отговорили, че тук не е Америка, затова набрала тел. 112. Прозвучал учтив глас, който позвънил за голяма пожарна кола, но за съжаление нямало свободна.

За щастие позната на Теодора ѝ казала за Минко Найденов, който помагал при екстремни ситуации. Тъй като наближавала вечерта, се уговорили за събота сутринта, когато заварихме Теодора да го очаква. Жалко, че не съобразихме да останем, за да видим спасяването на уплашената животинка. Минко се покачил по клоните на 30-40-метровото дърво с обезопасителен колан и въже. В раница е прибрал котката.

Минко Найденов разказа, че това е първият му случай за спасяване на животно. Той се занимава с екстремна дейност като бутане на дървета, с почистване и продажба на имоти. Заради неговите качества приятелите му го наричат Катерицата, както се чува на краткото видео, заснето от неговия спътник.

Теодора Ангелова от сърце благодари на Минко за спасяването на своето „дете“, както всеки човек възприема домашния си любимец, а е огорчена от отношението на хората, които професионално би трябвало да се справят в такава ситуация. Миналата година е намерила котенцето в безпомощно състояние и го е лекувала.

Бети се чувства добре, дори беше излязла на разходка, затова трябваше да минем пак, за да я снимаме в прегръдките на грижовната ѝ стопанка.

Споделяне

Медия

Галерия със снимки