Троянци отвориха сърцата си за украинските бежанци

На 15 март в Информационно – културния център на чаша чай бяха посрещнати част от украинските граждани На 15 март в Информационно – културния център на чаша чай бяха посрещнати част от украинските граждани

Още в началото на бежанската вълна Община Троян създаде стройна организация за подпомагане на украинските бежанци, които са, както се знае, жени и деца. Много граждани също оказаха и оказват помощ, доброволци заявиха готовност да са полезни на хората в нужда. От Дирекция „Социално подпомагане“ на Общината правят всичко необходимо, като в началото на вълната за работещите там нямаше почивни дни.

Понастоящем 48 човека са настанени в 13 квартири, общо настанени в Троянско са 66 украински граждани, част от тях са тук по частни канали, чрез приятели и познати. 55 доброволци откликнаха на призива на Общината и помагат, като осигуряват продукти, дрехи, придружават бежанците от войната в полицията, за да превеждат при регистрацията им, или ги придружават до болницата и други институции. Украинските граждани имат различни нужди, стремежът е да се помага бързо. Прави впечатление съпричастността на троянци към тези хора, желанието да се помогне адекватно, както и фактът, че има добра координация чрез Общината. 

От училище „Иван Хаджийски“ обявиха готовност да организират курсове по български език и вече няколко деца са се включили онлайн в обучението. От БЧК съобщиха, че със съдействието на структурата им в Троян и Община Троян пет жени вече са наети в местни фирми, следващата седмица се очаква още четири да започнат работа. Това стана ясно след проведената среща на областния управител Стойчев с украински граждани в Ловеч.

Споделяне