След великденските празници

В Троянски манастир "Успение Богородично" на Великден В Троянски манастир "Успение Богородично" на Великден Снимки: Троянски манастир

Троян посрещна много гости за великденските празници. Градът видимо се изпълни с деца, доведени при баби и дядовци от големите градове, забелязваха се туристи, които разглеждаха с интерес достъпните забележителности, възхищаваха се на цветността на централната градска част. Орешак и курортните селища също посрещнаха много туристи. Манастирът разбираемо бе притегателен център за мало и голямо, имаше репортажи и от национални телевизии. Слухът, че Негово Светейшество Патриарх Неофит ще бъде в троянската света обител допълнително събуди интереса към нея, макар да се оказа неверен.

В църквите на общината свещениците извършиха поне една от службите, така повече хора успяха лично да се докоснат до тайнствата на богослужението. Кулминация на празничните дни в града бе самият Великден, когато службата бе с участието на отците Марин Божков, Калин Пенев и Войден Божков, огласяна от сладкогласия църковен хор. Направи впечатление и множеството, което взе свето причастие след полунощ – над 20 човека, получили преди това опрощение на греховете след изповедта си.

Отец Марин Божков обяви, че на Томина неделя – неделята на Светлата седмица, в храма на Троян ще присъства и служи Ловчанският митрополит Гавриил.

Що се отнася до повечето троянци, те бяха по селата, където с близки и приятели имаха щедри великденски трапези. Както винаги, по-заможните се отдадоха на пътешествия, включително в чужбина – една компенсация след дългото ковидно ограничение. Други използваха хубавото време за дълги разходки в планината и горите или поне в околностите на Троян.

В понеделник за много троянци работната седмица започна. 

---

Снимки: Троянски манастир "Успение Богородично"

Споделяне

Галерия със снимки