Отново празник в националния парк Баба Стана

Параклис "Пресветая Богородица – Живоносний източник" в махала Баба Стана, община Троян Параклис "Пресветая Богородица – Живоносний източник" в махала Баба Стана, община Троян

Празникът в махала Баба Стана е храмов за параклиса "Пресветая Богородица – Живоносний източник". Почитането на Божията майка се извършва с тържествена литургия и се осветява вода за здраве. Празничната Архиерейска св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение със свещеник Войден Божков. Митрополит Гавриил произнесе проповед за празника и раздаде иконки на Възкресение Христово. На ритуала тази година бяха повече хора поради прекратяване на ограниченията заради Ковид 19.

Вследствие на корона вируса през последните две години нямаше курбан за здраве и програма за веселие на присъстващите, които почти бяха запълнили подредените за обяд маси. Предимно хора от Орешак и Троян идват за празника. Гости бяха кметът Донка Михайлова и секретарят на община Троян Цветелина Калчева. Ученици от паралелки по хотелиерство и готварство от СУ "Васил Левски" сервираха. Присъстваше и директорът на училището Ангел Балев.

За настроението се грижеха Ценко Дочев и Иван Хаджидимитров – музиканти, предпочитани от сем. Бризби за всяко тържество. Техните умения да свирят на различни инструменти и да изпълняват народни песни са известни, но на празника изненада бяха изпълненията на саксофон от Дамян Грегори – ученик от 8. клас в училището за планински водачи - Черни Осъм. Освен че свири класическа музика, Дамян участва в школата по дърворезба на Веска Хаджийска в Шошковата къща – Троян. Талантливата дърворезбарка обучава него и други деца и в лятното  училище, което се провежда на територията на мах. Баба Стана по покана и с домакинството на сем. Бризби. В. Хаджийска благодари на домакините за съществуващото вече 15 г. училище и за празника, който е очакван от много хора, за да посетят този красив кът в троянския балкан.

След принудителното прекъсване хората бяха радостни да видят усмихнатите, облечени както винаги в народни носии Клеър и Джон Бризби, и да им благодарят за щедростта.

Бел. ред.: Може да разгледате повече снимки по-долу в галерията.

Споделяне

Галерия със снимки