Празник в махала Баба Стана

Параклисът в Баба Стана Параклисът в Баба Стана Снимки: HemusNews - новини от Троян и региона

На 3.05.2019 г. - Светли Петък - тази година беше храмовият празник в махалата. Той е подвижен празник и винаги е в петък след Великден. Това е денят на Света Богородица Живоприемни източник, на която е кръстен параклисът в Баба Стана. Построен е през 2007 г. със средства, дарени от Джон Бризби и други дарители.

Майката на Бризби е родена в това красиво място. Тя се казва Лиляна Данева Хаджикалчева - от рода на Константин Хаджикалчев, който дава пари за построяване на Жълтото училище в Троян. Неговият праправнук Джон продължава делото му, като дарява средства за възстановяване на килийното училище в махаличката. Тук няма да се спираме на всичко, което мистър Бризби е направил за родния край на своята майка. Само ще разкажем за прекрасния празник в това живописно кътче. Той започна с водосвет за здраве, продължи с утринна и света литургия, отслужени от отец Марин Божков и презвитера Ваня Божкова от троянската църква. След службата Джон Бризби тържествено би камбаната и хората се стекоха за веселба. Настроението всяка година създават известните троянски музиканти Иван Хаджидимитров и Ценко Дочев. Те бяха с народни носии. Така всяка година е облечен и Бризби, и неговата съпруга Клер, която поради заетост отсъства само сега. Често в българска носия са облечени и чуждестранните гости. Тази година господин Бризби беше със счупен крак, но това не го изплаши да организира и финансира сбора на местните жители, които са само 13. На щедрия курбан и веселбата обаче дойдоха 217 орешачани и троянци.

Празникът се провежда за 12-ти път и е незабравим за хората. Привлича все нови и нови богомолци. Винаги присъства зографът на храма Мирослав Вълев.

Това магнетично място се възроди с красивите реставрирани къщи, една от които е на английското посолство.

Споделяне