Възстановено е движението през Троянския проход

Възстановено е движението през Троянския проход по път II-35 Троян – Кърнаре, съобщиха от Агенция "Пътна инфрастриктура".

Временното ограничение бе заради свлачищата в южната част на прохода придизвикани от обилните и продължителни валежи през вчерашния ден, от които пострадаха и няколко троянски села - Орешак и Черни Осъм. В северната част на прпохода проблеми почти не са били констатирани.

Кметът Михайлова също потвърди информацията. Ето какво сподели тя:

В 11 часа Троянският проход беше отворен за движение. Пораженията от проливните дъждове бяха причинили тежки проблеми в южната част на републиканския път. Според представител на Областно пътно управление в северната част проблеми почти не са констатирани, с изключение на единични паднали камъни и проблеми при един водосток. В предстоящата седмица очаквам поредната среща с поредния Министър на регионалното развитие по темата. Коректността предполага да признаем, че последните двама министри – арх. Комитова и г-н Караджов проявиха разбиране към очакванията ни и започната първите конкретни стъпки към решаването на проблемите. Очаквам Министър Шишков да продължи работа към осигуряването на възможности за целогодишно преминаване през прохода и подобряване на съществуващата инфраструктура.

В пострадалите троянски села обстановката вече е спокойна. Кметът Донка Михайлова съобщи, че през вчерашния ден на две места в с. Орешак река Черни Осъм е излязла извън коритото си на западния бряг, но след това нивото ѝ е спаднало. Леко пострадала е стопанска постройка в началото на Черни Осъм. Други щети върху постройки няма. Няма пострадали хора и животни. След посещение на рисковите участъци от троянския кмет и представители на РУ - Троян, Пожарната и кметовете на селата Черни Осъм и Орешак Марин Сираков и Марияна Генова, техника на ОП „Комунални услуги“ е изградила диги в рисковите участъци.

Снимки от свлачището в прохода и пострадалите троянски села може да разгледате в галерията по долу.

---

Снимки от Беклемето: Катя Захариева (Katia Zaharieva); Снимки от с. Черни Осъм: Марин Сираков;

Споделяне