Среща на върха на кметовете от мрежата B40 се проведе в Атина

Троян бе един от десетте български градове, представени на срещата на върха на кметовете от мрежата В40, която се проведе от 22 до 24 януари в столицата на Гърция – Атина.  По инициатива на кмета на Истанбул - г-н Екрем Имамоглу, през 2021 година беше създадена Мрежата на балканските градове В40. Целта на организацията е да създаде условия за обмяна на опит, добри практики, а при нужда и за взаимопомощ между градовете. Всеки град член е равноправен играч в организацията, без значение на каква площ се простира и какъв е броят на жителите му. По време на срещата, председателството на организацията В40 беше официално поето от кмета на Атина - г-н Костас Бакоянис. Кметовете на 73 балкански градове от 10 държави се включиха в срещата на високо ниво. Всеки кмет имаше възможност да представи града си и да сподели своята визия за възможността за сътрудничество в рамките на международната организация.

Кметът на Троян - г-жа Донка Михайлова, представи пред участниците в срещата Троян и ценностите на троянците – уважение към традициите, обич към планината и предприемчивост. Тя подчерта, че градовете членки в В40 доказват, че когато са заедно, могат да бъдат силни и да успяват. Троянският кмет използва метафората, че местната власт стои най-високо, защото е най-близо до хората. Г-жа Михайлова пожела на кметовете да са истински ефективни партньори помежду си и сътрудничеството в мрежата В40 да е общият отговор на геополитическите проблеми в момент на световни кризи. Изразена беше от нея готовност за споделяне на опита на Троян с общинските оранжерии за отглеждане на биологично чисти плодове и зеленчуци и изхранването на децата в детските градини с плодове и зеленчуци с био качество, както и опита ни с други екологични решения, включително санирането на сгради.

През 2023 година ще продължи комуникацията между балканските градове с акценти върху дейността на работните групи за подкрепа на местната икономика, туризъм, култура, демокрация и дигитална трансформация.

---

Община Троян

Споделяне