Лазаровден е - празник на здравето и дълголетието!

Лазаровден в Троян (2014 г.) Лазаровден в Троян (2014 г.) Снимка: Петър Петров

Православната църква отбелязва християнския празник Лазаровден, наричан още "Лазар" и "Лазарица". Той поставя началото на празниците, свързани с Възкресението, следван от Цветница и Великден.

Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота, на 8-ия ден преди Великден, в деня преди Цветница (Връбница). 

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. По традиция се откъсват върбови клонки, с които трябва да се окичат вратите на следващия ден. Момите, наречени "лазарки", набират цветя за венците, които ще оплетат за Цветница. Те се пременяват в традиционни български носии и обикалят къщите на населеното място, пеят песни и благославят за здраве, щастие, плодородие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци. В миналото, на Лазаровден, момците са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи името на Св. Лазар. Според Библията, на този ден Исус отива в дома на своя приятел Лазар и разбира, че от няколко дни е мъртъв. Божият син моли сестрите на покойния да му покажат пещерата, в която е погребано тялото. Заставайки пред входа ѝ, Исус извиква "Лазаре, излез навън" и миг по късно се появява неговият възкръснал приятел жив и здрав.

Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Имен ден празнуват Лазар, Лазаринка, Лазо, Лачо, Лъчезар.

Честит празник!

 

П.П. Поради извънредното положение в страната, тази година няма организирани събития във връзка с празника!

Споделяне