"Заедно на Лазаровден" в Орешак

На Лазаровден в Орешак На Лазаровден в Орешак

Покана за красивия пролетен празник е отправена от организаторите: Местна инициативна група – Троян, Априлци, Угърчин в партньорство с Община Троян и читалищата в общината. Домакин на празника е читалище "Развитие 1898" – Орешак. Събитието е проведено  на централния площад в селото, изпъстрен с  прекрасните народни носии и венци на лазарките.

Празненството е открито от детската градина в Орешак с песни и стихотворения. Децата от ОУ "Васил Левски" – Орешак, са се представили с песен и танц. Танците са продължили с изпълнения на танцов състав "Възраждане" - Орешак, децата и възрастните изпълнители на "Траяна" - Троян. Имало е шатри с домашно приготвени храни от майстори в Орешак, от Бели Осъм и Чифлик, които са дегустирани от гостите. Правили са демонстрации на традиционни занаяти. Имало е лакомства и яйчица за децата, осигурени от орешашкото читалище. Христина Банева споделя, че не е виждала толкова деца с носии на едно място, което я кара да мисли, че традициите се възраждат.

Празникът е преминал с много смях, музика и веселие. Орешачани възобновяват празнуването на Лазаровден след прекъсване за две години заради пандемията от корона вируса.

Бел. ред.: По информация на Христина Банева

По улиците на Троян също радваха хората лазарки с кошнички, които спазиха обичая да гостуват на роднини и приятели, за да си съберат яйца за Великден.

Някои троянци се питаха защо нямаше Лазаровден в Троян!

Споделяне