Троян се поклони пред героите си на Гергьовден

На Гергьовден в Троян, 6 май 2020 г. На Гергьовден в Троян, 6 май 2020 г. Снимки: Община Троян

На 6 май отбелязахме Гергьовден - Ден на храбростта и Празник на Българската армия. И тази година Троян чества празника и се поклони пред героизма и храбростта на героите си.

Празникът не бе така многолюден, както други години, но това е разбираемо предвид извънредното положение в страната. Отбелязването му започна в църквата "Света Параскева - Петка", където бе отслужена празнична литургия от отец Марин Божков, който пожела на всички да бъдат закриляни от Свети Георги Победоносец. След това празникът продължи в градинката при Вила Ванна на паметника на загиналите във войните за национално обединение на България и паметника на ген. Вазов, който бе открит през 2018 г., по повод 100 години от боевете при град Дойран и героичните боеве на 34-ти пехотен Троянски полк от 9-та Плевенска дивизия. Както и в предишните години в троянското честване на Гергьовден участие взеха и военни от Военно-географска служба – Троян (ВФ 24 430 - поделението), но в доста намален състав - полк. Църовски и двама военнослужещи. Събралите се троянци почетоха паметта на троянските герои, паднали за България и националните ни идеали с едноминутно мълчание. Бяха поднесени венци и цветя от Община Троян, Военно формирование 24 430, Регионален клон "34-ти пехотен Троянски полк" Априлци-Троян-Севлиево от Национално дружество "Традиция", ВМРО Троян, граждани.

Click to enlarge image 002.jpgПредседателят на Общински съвет - Троян инж. Петко Пенков и кметът Донка Михайлова поздравиха военнослужещите, ветераните от войните, офицерите и сержантите от запаса и резерва, гражданите:

"Честит Ден на храбростта и Празник на Българската армия!

Приемете поздравите ни по повод днешния 6 май, в който църквата чества Свети Георги Победоносец, а България по традиция изказва признателност към патриотизма и героизма на всички, свързани с Българската армия. Приемете нашата признателност към Вас и Вашата отдаденост, към приноса Ви за издигане авторитета на Българската армия и съхраняване на българската памет!

В днешния празничен ден, във време на предизвикателства, пожелаваме на Вас и семействата Ви здраве и благоденствие! Нека свети Георги Ви закриля!

Честит празник!"

От ръководството на Община Троян, бе изпратен и официален поздравителен адрес до Военно-географската служба в Троян, който гласи:

"Точно в този ден България изразява своята признателност към патриотизма и героизма на всички, свързани с Българската армия и с героичната българска история. Тази година посрещаме 6-ти май по време на извънредно положение, в необичайна и трудна ситуация. В тези дни осъзнаваме колко са нужни хора като Вас, свикнали да се справят с трудности и изпитания. Благодарим за Вашата отдаденост, за приноса Ви за издигане авторитета на Българската армия, за това, че будите чувствата ни на национална гордост и любов към България!"

--

Снимки: Община Троян

Споделяне