Неделя, 21 Март 2021 18:04

Милена Тодорова постигна най-доброто си класиране на масов старт

Звездата на Българския национален отбор по биатлон Милена Тодорова Звездата на Българския национален отбор по биатлон Милена Тодорова Снимка: Getty images

В шведския зимен център Йостерсун се проведе масовият старт на 12.5 км, с който завърши Световната купа по биатлон за сезон 2020/21 при дамите.

Звездата на Българския национален отбор по биатлон - Милена Тодорова постигна най-доброто си класиране на масов старт и завърши на престижната 15-та позиция. Важно е да отбележим, че в "Масовия старт" участват 30-те най-добри биатлонисти за сезона или за момента в зависимост от точките им за световната купа. С това класиране, Милена остави след себе си един куп звезди на съвременния биатлон - Доротея Вийрер, Марте Олсбу Ройзеланд, Жулия Симон, Жустин Бреза, Хана и Елвира Йоберг, Шевалие-Буше и други.

Като цяло състезанието бе една лотария с много големи пориви на вятъра и едва ли някой можеше да направи някаква прогноза за изхода му. Това изигра много лоша шега и на част от най-големите звезди в женския биатлон. Милена стартира от 28-ма позиция. След първата си стрелба от позиция "легнал" тя допусна само една грешка, което я изкачи до 16-то място и което запази до втората си стрелба. На нея нашето момиче допусна 2 грешки, но на фона на многото наказателни обиколки при останалите състезателки, Милена продължи да се движи 16-та. В третата стрелба, вече от позиция "прав", тя допусна една грешка и излезе от рубежа 20-та. В последната четвърта стрелба вятарът не стихваше и Милена допусна 2 грешки, което като цяло беше добре и се придвижи до 14-та позиция. Милена финишира 15-та, с общо 6 грешки и изоставане от 1:12.0 минути след изненадващата победителка Ингрид Ландмарк Тандреволд, което бе и първа победа за норвежката в световния биатлон. Тя измина дистанцията за 34:53.1 минути и допусна 5 грешки. Втора се нареди беларускинята Джинара Алимбекава с 6 грешки и изоставане 6.9 секунди, а третата позиция зае германката Франциска Пройс на 11.1 секунди, също с 6 грешки.

С това състезание приключи и Световната купа по биатлон при жените за сезон 2020/21. 

Малката световна купа в масовия старт спечели победителката Тандреволд с актив от 186 точки. Втора е Пройс със 183 т., а трета французойката Жулиа Симон със 181 т.

Малко след 18 часа българско време ще се проведе и масовият старт при мъжете, за който Владимир Илиев също успя да се класира и ще стартира с № 30.

www.HemusNews.com