Станимир Беломъжев - Световен вицешампион

Награждаване на победителите в спринтовата дистанция от Световното първенство в Австрия Награждаване на победителите в спринтовата дистанция от Световното първенство в Австрия Снимка: Българска федерация по ориентиране

Най-добрият български ски ориентировач Станимир Беломъжев стана световен вицешампион! Тачо спечели сребро в спринтовата дистанция от Световното първенство в Австрия и добави още един медал към богатата си колекция.

Беломъжев тръгна мощно от самия старт, давайки най-добро време на първите две контроли. На третата контрола обаче норвежецът Йорген Баклид дръпна с 8 секунди пред българина. Впоследствие Тачо допусна и малка неточност и в крайна сметка завърши втори - на 22 секуди от Баклид. Бронзът заслужиха двама състезатели с равно време - Никлас Екстром от Финландия и Хенрик Фредриксе Аас от Норвегия (+46 сек. от победителя).

Година след като остана втори в Европа в спринта, Станимир спечели сребърно отличие и на световно първенство. Беломъжев има две световни титли, завоювани през 2017 и 2022 г., и двете на средна дистанция.

За Беломъжев предстоят още три старта от Световното - преследване в сряда, средна дистанция в петък и смесена щафета в събота.

Честито на световния ни вицешампион и успех в предстоящите стартове!

Резултати от спринта: https://liveresultat.orientering.se/followfull.php?lang=en&comp=28656#Men

GPS проследяване: https://www.tulospalvelu.fi/gps/2023wsocSprintM/

---

Източник: Българска федерация по ориентиране

Споделяне