Зеленият сертификат отпада на 20 март

Премиерът Кирил Петков: Надяваме се зеленият сертификат да отпадне от 20 март Премиерът Кирил Петков: Надяваме се зеленият сертификат да отпадне от 20 март Снимка: Министерски съвет

На извънреден брифинг днес в Министерски съвет премиерът Кирил Петков съобщи, че зелените сертификати у нас може да отпаднат до 20 март. До тази дата се очаква да бъдат свалени и останалите ограничения, наложени в хода на борбата с пандемията.

По думите му все повече области излизат от червената зона на разпространение на ковид и влизат в жълтата. Властите очакват съвсем скоро цялата страна да е в зелената зона на разпространение на заболеваемостта, което ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас.

"Успяхме да прогнозираме, че някъде към 20 март 2022 г. ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат, и той да остане единствено действащ в европейския регламент за пътуване", допълни Кирил Петков.

"Успяхме да минем през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това стана благодарение на новата методика на наблюдение на интензивните легла, по която изчислявахме реалните опасности за здравната система", каза министър-председателят.

Отпадането на ковид ограниченията ще е в три стъпки и започва още тази седмица, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

  • от 24 февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности.
  • от 5 март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция, често проветряване и дезинфекция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест - всеки със зелен сертификат може да влиза у нас, от която и да е страна по света.
  • от 20 март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у персонала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

Всеки един от етапите ще бъде прецизиран в заповед на министерството на здравеопазването.

Окончателното отпадане на ковид ограниченията зависи от конкретното развитие на епидемичната обстановка и вероятността планът за отмяна на зеления сертификат да не сработи е много малка, допълни Кунчев.

Все още не е ясно кога ще отпадне задължителното носене на маски на закрити обществени места, както и масовото тестване в училище.

Решението на властта идва два дни преди обявения протест на "Възраждане", но здравният министър Асена Сербезова обаче подчерта, че това решение няма връзка с планирания протест.

Целия брифинг, който се предоставя от БНТ, може да изгледате по-долу на тази страница:

---

По информация на БНТ

Споделяне

Медия