Спасителни акции в Северния Джендем

Спасителни акции в Северния Джендем Снимка: www.climbingguidebg.com

Инцидент с две групи туристи в Стара планина в района на Северния Джендем са станали днес. По непотвърдена информация има един загинал, съобщава bTV.

Мобилизирани са почти всички планински спасители от Троян и Ловеч. Теренът е труднодостъпен. Условията в планината днес са добри, но има опасни терени заради заледявания.

Инцидентите са независими един от друг. Едната група се е движела по пътеката, известна като Кабела към връх Ботев, а другата по Саракая, най-западната точка на Млечния чал. Първоначалната информация е за трима пострадали по северния склон на Ботев и един загинал на запад от Млечния чал.

В момента все още тече спасителната операция и повече информация от ПСС се очаква до няколко часа.

Пред БНТ кметът на Априлци Тихомир Кукенски съобщи, че и вчера е имало инцидент в този район, около 500 м е летял надолу турист, който се отървал с охлузвания.

Районът на Северен Джендем е едно от особено опасните места в Стара планина. Там стават нерядко инциденти, включително с фатален край. Когато Община Троян организираше там зимни алпиниади, предизвикателството бе доста голямо. В този район загина и един от най-опитните троянски спасители, ръководителят на Троянския спасителен отряд, непрежалимият Петко Шейтанов.

www.HemusNews.com

Споделяне