13.10. – патронен празник на ОУ "Иван Хаджийски"

ОУ "Иван Хаджийски", гр. Троян ОУ "Иван Хаджийски", гр. Троян

Рождената дата на забележителния троянец Иван Хаджийски е избрана за празник за най-старото училище в Троян.

Начало на тържеството беше водосветът за освещаване на новия кабинет по роботика. Отец Калин благослови новата придобивка и поръси за здраве домакини и гости. Директорът на иновативното училище Ралица Бенчева приветства присъстващите и разказа за постиженията на колектива да открива по един обновен кабинет на училищния празник всяка година. Тази година това е кабинетът по роботика – единствен в общината и областта. Благодарение на проекти и програми, 15 за изтеклата учебна година, са направени предишните години кулинарен, стем, ретро кабинет, обновен е кабинетът по история с ликове на най-известните писатели и исторически личности, нарисувани на чиновете. Ремонтът на новия кабинет е струвал 10000 лв., а техниката – 15000. Средствата са от програма "Обществен форум" на Община Троян и от МНО. Учениците ще могат да визуализират работата си, ще канят деца и от други училища. Бившият народен представител Иван Миховски е предложил конкурс за изработване на 3D автомобилен двигател с награда за работа в сервиза му. Това ще помогне за професоиналното ориентиране на учениците. Подготвя се сензорен кабинет за децата със специални образователни потребности. Очакват се 6000 лв. за оборудване с бликаща чешма и водопад.

Ралица Бенчева за постиженията на училището (аудио запис)

Зам.-кметът Розалина Русенова поздрави учителите за празника и от името на г-жа Д. Михайлова. Пожела им успехи, търпение, здраве , за да следват заветите на патрона си и новите кабинети да спомогнат за по-добри резултати в обучението. Оцени усилията на Р. Бенчева за обновяване на старото училище, което е било с много проблеми относно базата. Сега е в крак с времето с интерактивните дъски, компютрите и други придобивки.

Приветствие на Р. Русенова (аудио запис)

Директорът Бенчева благодари на Иван Миховски за конкурса, благодарение на който учениците ще могат да ходят на практика.

В учителската стая приветства учителите, които са работили в миналото там за усилията им и ги награди с почетни отличия. Някои от тях разказаха интересни спомени от практиката си и разгледаха новите кабинети.

Бяха поднесени венци пред паметника на Иван Хаджийски в двора на училището.

Участниците в училищното тържество и граждани почетоха паметта на най-добрия социолог на България и на площад "Възраждане". Директорът на музея Елеонора Авджиева определи 13.10. като важна дата от градската летопис, защото се е родила забележителна личност. Авджиева припомни кой е бащата на Иван Минков Хаджийски, къде е учил будният троянец. Говори за разностранната  му писателска дейност през 30-те години и за венеца ѝ – книгата "Бит и душевност на българския народ". Социологическите сетива на изследователя виждат връзката на всекидневието с историята и от всичко извличат социалния смисъл. Писателят не заклеймява уродливите явления като вроден дефект на българина. Твърди, че не се прави политика в малките селища, защото има шуробаджанащина. Изборите идват и си отиват, но хората трябва да се гледат в очите. Посланието на словото беше да се чете Иван Хаджийски. Ел. Авджиева покани гражданите на 13.10. и на 14.10. да разгледат къщата музей на видния троянец.

Слово на Елеонора Авджиева (аудио запис)

Венци и цветя поднесоха от името на община Троян, от Общинския съвет, от партиите Герб и БСП, от читалището, музея, училище "Иван Хаджийски", Meханотехникума, граждани и родственици.

Някои снимки във фотогалерията по-долу са ни предоставени от Д. Калински

 

Споделяне