Троян отпразнува Петковден

Празник на град Троян, 14.10.2021 г., Петковден Празник на град Троян, 14.10.2021 г., Петковден

В празничния ден за града най-напред се отдава почит на св. Петка, патрон на нашата църква. Много вярващи присъстваха на Света Божествена Архиерейска литургия, водена от Ловчанския владика Гавриил съвместно с троянските свещеници – отците Марин, Войден и Калин. Иконите на небесната ни покровителка св. Параскева бяха с красива украса от цветя, ликът ѝ беше майсторски изписан върху житото, раздадено за здраве. Ловчанският владика говори за светия живот на Параскева, отдаден на Бога и на помощ към нуждаещите се. Остави за подарък иконка на св. Иван Рилски. Отец Марин благодари за съдействието на владиката дрехата на светицата да бъде донесена в Троян.

Слово на Ловчанския владика Гавраил за св. Петка и отговор от отец Марин

На площад "Възраждане" свири Представителният духов оркестър с мажоретки. Беше тържествено издигнато знамето на град Троян.

Стихове за Троян

Връчването на почетните отличия и награди беше в салона на читалището. Тържеството започна с емоционални стихове за Троян, вълнение характеризираше и приветствието на кмета Донка Михайлова. В празника трябва да се замислим за важното, което свързва хората в една общност. Троян е родил личности с национална величина, майстори. Троян е белязан да бъде успешен – това идва от корена ни. Троянците са мъдри и кризата може да бъде предизвикателство. Г-жа Михайлова даде примери за успешното развитие на бизнеса, довело до най-ниската безработица в областта – 3.5 срещу 7.2. Говори за новите обекти и за единствената награда на община в България за европейски политики в социалното законодателство! Развитието на комуналните услуги е планирано за години напред. Припомни кои са предизвикателствата, с които ще се справим само ако сме заедно. Троян е нашият проект за бъдещето!

Слово на Донка Михайлова

Ловчанският владика Гавриил говори отново за св. Петка пред светска публика. Припомни, че тя е една от най-известните и почитани светици на Балканите, затова има много църкви в България и Румъния на нейно име. Помагала е,  помага и сега на хората и е прославена от милиони.

Приветствие от Ловчанския владика

Водещият прочете поздравителен адрес от мин.-председателя Стефан Янев, съобщи имената на други лица и институции, изпратили поздравителни адреси.

Поздравителни адреси

След това бяха представени наградените с почетни отличия:

  1. Почетна значка "Троян" беше присъдена посмъртно на Александър Христов за неговия принос в развитието на футбола в Троян. Наградата получи неговата съпруга, която благодари на всички, които са се отнасяли с уважение към бат Сашо и са го предложили за награждаване.
  2. Почетен знак "Златен герб Троян" получи Елеонора Авджиева като директор на МНХЗПИ, към който се числи и Серяковата къща. Наградата е за 30-годишнината на галерията заради нейния принос в културния живот на града.
  3. Почетен знак "Златен герб Троян" беше връчен на Иванка Джабраилова – управител на Националното изложение в Орешак по повод на 50-годишния му юбилей. То е единствено в страната и отговаря на обществените интереси в различни времена. Г-жа Джабраилова подари юбилеен плакет, изработен от керамика Енчо Ганковски, на Община Троян.

Обявяване на почетните награди от Петко Пенков

Тържеството завърши с концерт на певеца Васил Петров,носител на много награди, който изпя едни от най-известните си хитове и поздрави троянци за празника.  

Поздрав от Васил Петров 

Песента

***

Някои снимки са от фейсбук профила на Д. Михайлова

Споделяне

Галерия със снимки