Национален фестивал "Бурята" в Троян

Национален фестивал "Бурята" в Троян Национален фестивал "Бурята" в Троян

Първият национален фестивал на движението се проведе в бар-вариете "Нюанси" от 17. до 19.05. 2022 г. Oрганизатори на събитието са община Троян, театър "Нюанси", Bilet. BG с подкрепата на хотел "Троян Плаза" и "Винпром" - Троян. Фестивалът беше открит със спектакъла "Дамата в черно", пресъздаващ изпепеляващата любовна история между поетите Пенчо Славейков и Мара Белчева. Режисьор и хореограф е Теодор Лука. В главните роли са най-опитните артисти Моника Генкова и Ивайло Стефанов. Едно модерно представление, което не е за изпускане – това е част от анонса за него преди премиерата през м. март. Екипът на Хемус нюз не е присъствал на спектакъла и ще сподели мнение при друга възможност.

На 18.05. гостува театър "Атом" – София, с изпепеляващите миниатюри "Тук сме, за да се повторим" и "Клопка". Стефания Георгиева е артистичен директор на театър "Атом". Повече от 8 години работи заедно със сестра си Калина Георгиева в театъра. Последната е дебютант-хореограф след школуването си в творческата резиденция – с. Воден. В 1-вата миниатюра сподели, че изследва тъмнината на човешката душа през "Ад" на Данте и на художника Йеронимус Бош.

"Клопка" e танцова миниатюра, която разглежда повторяемостта на взаимоотношенията, когато една връзка е хваната в капан. Три жени са в капана на собственото си отчуждение, на собствените си страхове, затворени в символичното малко пространство на три стола. Търсят начин да се освободят. Може ли да бъде прекъснат цикълът и кои са въпросите, на които движенията търсят отговор? Toва е резюме на миниатюрата, което четем на гърба на картичката, запечатала миг от изпълнението на трите изумително талантливи млади артистки: Анита Бакалова, Дорина Пунчева, Калина Георгиева. Танцът е изграден от един движенчески сегмент, който се трансформира. К. Георгиева сподели, че тази миниатюра е най-любимата ѝ – най-добре изработена и овладяна. Работят я от 2016 г. със сестра си Стефания. Трансформира се в различни вариации и сега е в най-добрата си форма. Миниатюрите се трансформират във всеки следващ спектакъл.

Стефания Георгиева благодари за поканата на невероятния фестивал и изрази надежда да има повече такива фестивали в България.

На 19.05. бяха изиграни миниатюри от ученици на НУИ "Панайот Пипков" – Плевeн. Те представиха "Тримата глупаци" и "Пантомимична миниатюра". Вижда се, че са намерили подходящото за артистичните си възможности училище.

"Гвоздеят" на финала бяха ,"Малки пиеси" в изпълнение на Ивомир Игнатов – Кени. Актьорът няколко пъти гостува на сцената бар НЮАНСИ. Пресъздаде драмата на самотния човек, удавил мъката си в алкохола, който повтаря многократно един и същи опит да украси масата си с цветя във ваза, правейки странни движения.  В момент на просветление си представя как подарява роза на въображаема жена, как кара лодка. Майсторски пресъздава и борбата между дланите си, която всеки зрител може  да тълкува според собствените си представи. Споделено е възприятието на един зрител, което не претендира за истинност и зчерпателност. Истината обаче е в това, че ръководителят на театрална трупа "Нюанси" непрекъснато изненадва почитателите си с модерни представления, които за пръв път се гледат на тази сцена.

Намеренията на театралния екип е през м. ноември да е 2-рият театрален фестивал в по- голям мащаб, с работилници. Нова идея е и създаването на лятна сцена в двора срещу театъра, където ще има безплатни представления. Успех!

Споделяне

Галерия със снимки