Честит 1 ноември - Ден на народните будители!

Ден на народните будители Ден на народните будители

Отбелязваме Деня на народните будители. Празникът е посветен на делото на българските просветители, книжовниците, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията, нейния морал, националното самосъзнание на българите!

Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Стефан Караджа, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българско самосъзнание.

"Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!", Васил Друмев.

Денят на народните будители е официален празник в Република България.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

През 2021 г. Община Троян публикува видеоклип, от който може да се запознаете по-долу с някои от първите троянски будители: Илия Белковски, Цвятко Златев, Иван Марков Марковски, Марко Иванов Марковски, Тома Станчов Хитров, Димитър Икономов - Димитриката, Георги Найденов Серяков, Милко Иванов Марковски, Власи Илиев Лингорски и други.

Във връзка с празника Кметът Донка Михайлова и Председатеят на ОбС-Троян Петко Пенков публикуваха следния поздравителен адрес:

УВАЖАЕМИ МУЗЕЙНИ, ЧИТАЛИЩНИ И БИБЛИОТЕЧНИ ДЕЙЦИ, УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, НАУЧНИ РАБОТНИЦИ И ТВОРЦИ, СКЪПИ ТРОЯНЦИ,

ЧЕСТИТ 1 НОЕМВРИ - ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

Вярваме, че днешният ден е добър повод да си спомним не само за делото на хилядите просветители и будители, благодарение на които народът ни успява да се съхрани и пребъде през вековете, но и да направим равносметка за мястото си в днешния забързан и многолюден свят.

Нека си припомним, че България отдавна е заявила своята принадлежност към света на демокрацията и свободата и да осъзнаем, че за да продължи да ни има, трябва да опазим своите ценности, включително и културна и историческа си идентичност.

Все по-значима става ролята на онези съвременни будители, които с думи и дела успяват да събудят искрата на духа и да дадат тласък за развитие на кауза или идея. Вярваме, че тези хора на духа ги има и сред нас, тук в Троян, и знаем, че те са хората, благодарение, на които градът ни се развива в правилната посока.

Изразяваме дълбокото си уважение към всички Вас – творци, културни и научни деятели, преподаватели, които с вяра и сърце работят, за да не загасват българското слово и дух и Ви пожелаваме здраве, търпение и упоритост в трудната, но благородна мисия, която следвате в професионален и житейски план!


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

инж. Петко Пенков - Председател на ОбС- Троян

Донка Михайлова - Кмет на Община Троян

Споделяне

Медия