Честваме Деня на народните будители

Ден на народните будители Ден на народните будители

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Празникът е посветен на делото на българските просветители, книжовниците, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията, нейния морал, националното самосъзнание на българите!

Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Стефан Караджа, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българско самосъзнание.

"Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!", Васил Друмев.

Денят на народните будители е официален празник в Република България.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Община Троян публикува видеоклип, от който може да се запознаете с някои от първите троянски будители: Илия Белковски, Цвятко Златев, Иван Марков Марковски, Марко Иванов Марковски, Тома Станчов Хитров, Димитър Икономов - Димитриката, Георги Найденов Серяков, Милко Иванов Марковски, Власи Илиев Лингорски и други. Може да го изгледате по-долу или на страницата на Община Троян.

Споделяне

Медия