Учредяват държавен ВиК холдинг. А Троян накъде???

Учредяват държавен ВиК холдинг. А Троян накъде??? Снимка: www.etleboro.org

По повод новото държавно начинание за спасяване на ВиК сектора, чрез учредяване на ВиК холдинг на всички държавни водни дружества, бих искал да споделя някой мисли, които ми парят под ръцете.

Питам се, при положение, че вече близо четири години правим реформа във ВиК сектора. При положение, че възложихме и платихме на Световната банка да ни изработи стратегия за финансиране на отрасъла за достигане на необходимите за Европа стандарти. При положение, че се широко прокламираше крайната необходимост от реформирането му и, че се посочваха предприетите от правителството действия за безалтернативни и единствен начин за успех в реформата. То следва ли да разбирам, че с отказа за следване на предначертаните стратегически мерки и с учредяването на този холдинг се обобщава провала на всички държавни мерки досега? С това си действие признава ли правителството, че основния проблем за сегашната водна криза е липсата на координация между министерствата? И считаме ли, че чрез юридически каламбури ще напълним язовирите или ще запушим пробойните по ВиК мрежата си? С учредяване на холдинга ресорния държавен апарат не остава ли пак същия, администрация, управители на ВиК оператори и т.н. … не остават ли пак същите? Контрола не остава ли пак в МС? Само, че разликата сега, е че той вече е конкретизиран – министъра на околната среда и водите? Защо май на всички става ясно, че има съществено размиване в степените на отговорности по между МРРБ и МОСВ? Това дали ще си го признаем, а как мислите? Нищо няма да признаем, нито нещо добро ни чака. Всъщност добро ги чака само подготвилите се приватизатори. Нали това явно е начертания план. Да съберем парчетата от сектора, след това разбира се ще ги изпратим на фондовата борса, защото 1 милиард за сектора е почти нищо и ще свършат бързо с оглед проблемите му, оценени на около 12 милиарда. И вече от фондовата борса, крайната цел за достигане е близо....

Но нека оставим това. Аз бих ангажирал четящите на моя скромен пост, към фокусиране към един конкретен аспект в създалата се ситуация.

Ясно става, че чрез иновативна форма на държавно финансиране, консолидирания ВиК сектор ще се финансира с един милиард лева. Освен това достъпа до европейско финансиране ще си остане пак при същите. При тези, които са закъсали, при тези които са си източвали язовирите си, при тези, които не са си управлявали рационално поверените им дружества и т.н. Добре, така е било. Явно така се чертае и да продължи. Ние на тези неща претръпнахме и явно не ни пречат. Ние сме с преклонена главица, която сабя не я сече и водица не им трябва. Така да е, ама за такива загубеняци като нас, където все пак водица ни се пие, ми се иска да попитам:
Къде остават общинските ВиК дружества. Къде остават тези, които не пожелаха да се консолидират. Къде остава Троян?

За Троян от милиарда явно няма да има. За нас европейски финансиране пак няма да има. То е ясно, че за нас непослушните ще има други работи и ще продължат да ни притискат, ами се чудя само какво идните месеци ще измислят.

Все пак уважаеми държавници, ние нали сме една държава и един народ. Нали си пълним политическите доктрини с демокрация и плурализъм. Нали той е за всички! ..........
ДА ДЕ АМА ДЕ ГО? ТАМ КЪДЕ НИ Е ВОДАТА! ТАМ Е!

Уважаеми ФБ читатели. Често, когато в разговори се отвори темата по ВиК сектора и проблемите ни по него, аз винаги извеждам в него следното. Една от основните причини освен тези, които по-горе посочих е това, че не липсата на водни ресурси е причина за това да няма вода в чешмите ни. Земята подържа постоянен воден баланс. Причината е, че я пилеем безогледно. Защото основна тиражирана философия гледам сега, е че зад водната криза са основно виновни ВЕЦте. А 63-те % водозагуби по ВиК инфраструктурата средно за страната нищо ли е? Не ви ли омръзна да ви правят на глупаци? Защото философията, с която трябваше да се оправдаят за провала във сектора явно трябваше да е с жертви и колкото по-прежалими са те, толкова по-добре.

Накрая: Вода в чешмата ни ще има тогава, когато вместо да търсим откъде да изливаме все повече вода в резервоара, се научим да търсим и кърпим пробойните по него. Не да надделяваме с ……………вода!

Но като гледам как е тръгнало по поговорката, че Няма глупава вода няма, а има некадърни инженери, все ми се струва, че шанса ни за оправяне сякаш е да търсим ГЛУПАВА ВОДА!

 

*От фейсбук профила на Николай Тодоров

Споделяне