Доброволци преобразиха зона в Ливадето Избрана

Част от облагородената зона преди и сега Част от облагородената зона преди и сега

Гражданското квартално сдружение „Ливадето" облагороди 40-метрова зона в своя квартал с доброволен труд и финансово подпомагане по общинската програма „Обществен форум за реализация на партньорски проекти“. Собственото финансиране от общата стойност 1418 лв. възлиза на 425 лв. Пред фирма "Новилес" са посадени дръвчета - лигуструм, ела, орех и сладък кестен. Ремонтиран е тротоарът, има специални красиво изглеждащи места за контейнерите - с дървена ограда и бетонна основа. Проектът е с името "Обновяване зелена зона в кв. Ливаде" и в него са вложили време и усилия „сем. Дудевски, Анна Тодорова, сем. Данчеви, Мишо Цоневски, Дочо Петров, чичо Гошо и др.“, сподели Христина Банева, която е основен мотор на обновителните процеси тук.

„Истината е, че да ръководиш екип невинаги е лесна задача. Необходимо е балансиране между много характери и интереси. Да обсъждаш всички проблемни ситуации така, че посочвайки ги, да не влияеш върху личната стимулация, без която нищо не би се получило. Да осъществяваш връзка с институциите и да бъдеш мост между трудната работа на терен и задължителната по проекта документация. Но няма нищо по-удовлетворяващо от постигнатия резултат и от усещането за екипност. Именно резултатът е онази част от работата, която ти дава стимул да продължиш и да осъзнаеш, че ти си част от общност, която с много усилия постига някаква промяна. Нашият екип прави всичко в името на доброто, а когато това е водещо, успехите са гарантирани. В нашата инициативна група никой не е по-по-най, няма йерархия и мисля, че така трябва да бъде във всяка една гражданска инициатива. Вече обмисляме следващите идеи, с които да превърнем квартала в едно по-добро място за живот.", каза пред ХН Христина Банева.

Работата по проекта е завършена в срок, всеки се е включвал съобразно личния си график. Имало е, разбира се, и скептици, и критикари, - както нерядко се случва по нашите ширини, когато има работа на полза роду. Но резултата може да види всеки, който пътува за Орешак и Априлци, за да се убеди, че с малко, но общи усилия светът става по-приветлив и красив.

*Повече снимки може да разгледате в галерията по-долу.

Споделяне