24 май – празникът, който Троян обича

24 май в Троян 24 май в Троян

Площад "Възраждане" в нашия град беше изпълнен с хора - доказателство за любовта им към най-българския празник. Както на всеки 24.05., троянци бяха поздравени от кмета Донка Михайлова. Тя се обърна към гостите, уважили общоградското тържество: народния представител Вяра Емилова, зам.-областния управител Росен Веселинов, общински съветници и всички троянци с кратко емоционално слово, в което назова днешния празник най-истински, най-искрен, най-пролетен.

24 май е нашата национална гордост, че България е дала на света кирилицата, че ние сме дали на славяните културата. Прекланяме се пред светите братя Кирил и Методий, пред Паисий. 24 май е нашата национална гордост от духа български, който през вековете е съхранил нацията.

Г-жа Михайлова каза, че всички са част от тоя празник, но конкретно се обърна към учителите заради тяхната упоритост, всеотдайност и любов, към спортистите, с които се гордеем, към хората на духа, които правят така, че докосват душите ни. Специален поздрав отправи към децата и учениците заради тяхната упоритост и любов към знанието, поздрави и техните родители за подкрепата. Изрази увереността си, че образованието, науката, културата ще направят Троян едно по-добро място за живеене.

След изпълнение на стихотворението "Кирил и Методий" на Иван Давидков, беше връчена годишната награда в областта на образованието и културата за изявена личност на Марияна Митова – директор на НУ "Христо Ботев". Получава я за успешно изпълнения проект по програма за обновяване сградата на училището, за високите постижения на учениците, за мотивация на родителите и др. Г-жа Митова увери, че зад нея стои прекрасния екип на училището, доверието на родителите и тяхната подкрепа през годините.

Марияна Митова благодари за наградата

Поздрав за М.Митова и за всички носители на наградата през изминалите години беше песента "С усмивка се ражда доброто". Изпълниха я 8 деца от вокална студия "Гласове" с вокален педагог Мариета Жекова, която също получи наградата на 24.05. преди няколко години. Гордост за троянци е, че песента е наградена за първи път на песенния конкурс за нова авторска песен "Детска мелодия на годината".

Водещата Пенка Райковска за наградената песен

Заключителни думи на водещата

Програмата завърши с танц на децата от Фолклорна формация "Траяна" с хореограф Радослав Вачевски.

Всяка година община Троян кани на празничен коктейл дейци на образованието, културата, журналисти на празничен коктейл. Кметът Донка Михайлова благодари на хората, които имат особено отношение, роля и позиция към образованието, културата и духовния живот на града, и създават неповторима атмосфера в Троян, който обичаме. Пожела им нови успехи  да носят радост и удоволствие.

Наздравица за хората, които градят бъдещето на нашата държава, вдигна и народният представител Вяра Емилова. Те градят темелите, основите на нашата държава. Тя заема своето достойно място със самочувствие благодарение на нашите светци Кирил и Методий, защото имаме нашата българска азбука. Г-жа Емилова е развълнувана от тържеството в нашия град, затова  нарече Троян звездата, искрицата на културата в Ловешка област. Пожела на присъстващите да правят с много любов това, което е видяла.

Поздрави Д.Михайлова, че с много ангажимент и любов подкрепя града и децата на Троян, за да може България да бъде такава, каквато искаме – с  четящи деца, с морал и ценности.

Поздрав на кмета Донка Михайлова и на народния представител Вяра Емилова на коктейла за дейци на образованието и културата

Други събития, посветени на 24.05., са състезанието по колоездене за купа Троян – всички възрасти, и тенис-турнир за деца.

Споделяне

Галерия със снимки