30 години Дом Паневритмия в махала Попишка

Веселин Орешков основава Дом Паневритмия преди 30 години Веселин Орешков основава Дом Паневритмия преди 30 години

На 23.07.1992 г. е открит Дом Паневритмия, който се намира в двора на известния в цяла България Веселин Орешков. Въпреки че вече не живее там поради напредналата си възраст, пристигна за рождения ден на "своята рожба" - единствения в света дом от такъв род. На празника присъстваха хора от групата по Паневритмия в Троян, почитатели на тази музикална гимнастика от Ямбол, Габрово, Варна и др. селища.

Яна Стоева – създателката на първия скаутски клас "Светкавица" също преди 30 г., беше със семейството си на лятната школа по Паневритмия, която се провежда в Дома обикновено в края на месец юли. Яна откри рождения ден с думи за хубавия юбилей. На 24.07., когато е продължило откриването някога, го отпрзнуваха тази година. Яна припомни и друг юбилей – 100 г. от рождението на баба Мария, майка на В. Орешков, вдъховителкa на Школата по Паневритмия, и стартирането на обновената школа на "Светулковците".

Надка Данкова говори за юбилея

За юбилея говори Надка Данкова – един от създателите на Школата. 30 г. са минали неусетно в живот за цялото. Веселин Орешков е номер 1, стожер на Дом Паневритмия, необикновен човек, с когото общуват много млади хора. Спомена за 100-годишнината на Доня Лаура – Донка Найденова, една от основателките на Школата заедно с Жана Кръстева от Пловдив, Надя Табакова и др. Много са хората, градили тухла по тухла Дома. Д-р Кирил Тотев от Троян е участвал в организиране на пространството. Красимир от Варна е носел продукти. Той, заедно с брат Петър, дойдоха за юбилея. Надежда са младите, възпитаници на Дом Паневритмия. Много хора в страната и по Земята мислят за това място. Паневритмията е начин на живот, дава на играещите всичко, от което имат нужда, и ги свързва с Космоса. Данкова разказа за трите части на Паневритмията и бяха изиграни 1-вите 10 упражнения. Чичо Веско със затворени очи тихо припяваше песните.

Групата по Паневритмия подари знаков бял вълнен пуловер на В. Орешков и тефтер за записки.

Подаръците за В. Орешков

Млади хора насядаха около Веско и с интерес слушаха мъдростите му за живота. За мъдреца животът е чудо. Хубаво е да си го живял интензивно, да си натоварен с хубави спомени. Призова да му се възхищаваме винаги, защото е сила, енергия, преминава от една форма в друга и не се губи. Разказа, че името на детската лятна школа е измислено от Емил Черешаров, в 17.30 ч. на 23.07.1992 г. е рождената ѝ дата, а са почнали да покриват Дома на 1.06. По време на строителството в лагера идва Дилянка от Ямбол с 6 деца. Остават 6 дни и това се приема като неофициално откриване на детската школа. Първият възход е през 2014 – 15 г., а на 29-тата година се възобновява. В нея  децата са със своите родители, баби или дядовци. Спят в палатки, играят Паневритмия, учат се да преодоляват трудни ситуации, занимават се с изкуство. Според нашия земляк всички сме деца. Чувства духа си млад като на децата, живее с техните въжделения и е щастлив. Момченце го нарекло щурчо и му пожелало щастие. Говори за колосите Раковски, Левски, Ботев, Вапцаров. Призова слушателите си винаги да пожелават добро и светлина, защото нея всички еднакво я разпознават.

В. Орешков се обади на Жана Кръстева от Пловдив, под ръководството на която през 1994 г. официално се провежда първата детска лагер школа. Учителката поздрави всички за юбилея и изрази радостта си, че са единни. Обадиха се Снежана и Тодор от Ивайловград и други братя, за да честитят рождения ден на Дома. Гостите разгледаха албум от 1997 г.

В съкровени разговори продължи срещата на поколенията.

До нови срещи и юбилеи!

Споделяне

Галерия със снимки