Човешка солидарност в дните на изпитания

Tози кашон е постваен в хранителен магазин в село Орешак Tози кашон е постваен в хранителен магазин в село Орешак Снимка: Фейсбук профил на Stela Marinova

Пример за солидарност към по-слабите членове на обществото дадоха тези дни в Орешак. В един от хранителните магазини в селото е поставен кашон, в който хората могат да оставят продукти и дрехи, а тези, които имат нужда, да взимат оттам. Когато се дублират продукти, се занасят на тези, за които се знае, че ще бъдат от полза. Инициаторите на тази хубава идея в действие не пожелаха да напишем имената им. Изразиха вярата си, че повече хора ще проявят милосърдие към нуждаещите се.

Всички знаем, че кризата тепърва предстои и че все повече хора ще имат нужда от подпомагане. И понеже не може винаги и за всичко да се разчита на държава и община, а и има хора, които са в гранична позиция – при тях има недостиг, но документално се оказват сред тези, на които не се помага от институциите. Затова – нека събудим енергията на взаимопомощта и да се молим да сме в редиците на тези, които могат да помагат.

Преди няколко години нашумя друга инициатива на взаимопомощ – „висящо кафе”. Тя тръгна от Италия, разпространи се в много страни, в големите градове у нас, като Троян също се включи - в няколко заведения и хранителни магазини гражданите оставяха пари за кафе, сок или хляб, а бедни хора се възползваха от тази доброта. Може би и сега подетото в Орешак ще намери по-широк отзвук.

Споделяне