Събота, 13 Февруари 2021 18:03

13-ти национален крос Троян – Троянски манастир

Стартът в градинката до НУПИ Стартът в градинката до НУПИ

Приятелят ми Левски... е нечут характер... Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и все весел. (Христо Ботев)

Според някои историци съжителството на Апостола и Войводата в изоставена "ветраничава" воденица край Букурещ е исторически факт. Описанието на суровото време напомня днешния 13.02., в който над 200 души участваха в националния крос "По стъпките на Васил Левски" с утвърдени маршрути за различните възрасти. Несъмнено смелите български спортисти са достойни наследници на Апостола.

Стартът беше в градинката до НУПИ. Първата възрастова група мъже стартира след командата на Петко Пенков, председател на ОС, а за жените стартът беше даден от председателя на ОК "Васил Левски" Венелин Ангелов. На финала спортистите получиха медали за участие и чаша топъл чай, осигурен от кухнята на Троянския манастир. Нямаше досегашните думи за изпращане от паметната плоча на ул. Васил Спасов, нито тържество пред лика на Дякона до манастирските порти поради мерките за безопасност. Въпреки тях приятна изненада направи словото на председателя на СКО "Хемус" Мариян Данчев, кoйто е и предан член на ОК "Васил Левски" – Троян. Без да ангажира официално вниманието, прозвуча разказът за създаването на първия монашески революционен комитет в Троянския манастир при първото посещение на Апостола – 7.01.1872 г. Беше проследена дейността на игумена архимандрит Макарий в национално-освободителните борби. Беше разказано за дейността и на други членове на монашеския комитет –  Максим Пеловски и Кирил Данов. Така непринудено гостите от Търново, Русе, Варна, София и други селища се обогатиха с факти от местната история, а организаторите СКО "Хемус" - Троян, ОК "Васил Левски" – Троян, Троянският манастир отново бяха на ниво.

Поради големия студ принтерът не можа да преснима резултатите за пресата, не са още публикувани, затова ще бъдат обявени допълнително.

П.С. Класирането може да видите на следния линк: https://liveresultat.orientering.se/followfull.php?comp=18711&lang=bg

www.HemusNews.com