От четвъртък маските задължително и на открито

Увеличените болни от корона вирус налагат нова мярка от тази седмица – да се носят маски и на открито. Здравният министър го обяви при посещението си в Ловеч, като подчерта, че целта е да се ограничи разпространението на заразата. Ако това стане, мярката ще отпадне още през ноември.

В някои части на страната има засилени проверки на обществени места и солени глоби за нарушения. Както е известно и видно с просто око, навсякъде има поне един гражданин, който е над наредби и закони и поставя в риск здравето на околните. А нещата са прости – при увеличената заболеваемост здравната система не може да обхване адекватно всички нуждаещи се. Защото болни има не само от корона вирус.

Ето някои акценти от брифинга на министъра в Ловеч:

"Ще дадем един ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък, маските на открито ще станат задължителни за всички", заяви Костадин Ангелов.

"Целта е да намалим броя на заразените, по-малко пациенти да постъпват в болница и по-малко да умират. С тази мярка пазим и българските медици, защото виждате какво се случва в лечебните заведения", каза още той.

Костадин Ангелов допълни, че от четвъртък карантината ще бъде намалена от 14 на 10 дни, но само за хората, които са безсимптомни.

Относно ситуацията в Ловешка област, той заяви:

"Ситуацията в Ловешко е контролирана, макар че за последните 2 седмици имаме нарастване на заболеваемостта. Проверихме готовността на лечебните заведения - 6 болници са пряко ангажирани с лечение на пациенти с Ковид-симптоматика"

www.HemusNews.com

Споделяне