Ще издават зелен сертификат и на хората с антитела

Брифинг на здравния министър Стойчо Кацаров Брифинг на здравния министър Стойчо Кацаров Снимка: Novini.bg

Хората с антитела ще получават зелени сертификати. Това обяви днес на брифинг здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Новата мярка ще влезе в сила от 11 ноември, четвъртък. Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата. Документът ще е валиден 90 дни и ще важи единствено на територията на България. Няма да се зачита в чужбина.

Лабораторията, в която е направен тестът за антитела, трябва да изпрати резултата към системата. След това лицето ще може да получи своето удостоверение от националната здравно-информационна система his.bg, както се добиват и всички останали сертификати.

„Зеленият сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без симптоми, за хора, които с антигенен тест са доказали заразата, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с тест. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините и във вируса. Цифрата, която ще бъде прагова е 150 на BAU на ml", каза д-р Радка Аргирова.

Проф. Ива Христова заяви, че няма конретни фиксирани тестове за антитела.

„Изискването е те да са с „Т" марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела. Когато антителата спаднат по-ниско, те не са ефикасни и пак можем да се разболеем", обясни тя.

Всяка лаборатория сама ще преценява каква да бъде цената на тестовете за антитела.

Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани.

Споделяне