Подозрителен мъж обикаля институциите в Троян и се представя за скулптор, пастор, историк ...

Днес, 20.03, подозрителен странник на около 70 годишна възраст обикалял троянските институции и се представял за испанец, италианец или друга националност, като професор по скулптора, пастор, историк или друго. Говори "развален" английски и не става много ясно какво точно търси.

От Галерия "Серякова къща" сигнализират на фейсбук страницата си за неговото посещение там.

Цитираме дословно:

"Днес този човек посети и троянската галерия. Бе доведен от любезна служителка на културно-информационния център. Около 2 часа разглежда картините, като задава уточняващи въпроси по всяка една от тях. После поиска да разговаря с уредника. Разговор се проведе на лош френски. Представи се за испански професор по скулптура, с име Едуардо, който имал изложба в Букурещ, но получил инсулт, след което се преместил в Русе, където кредитната му карта блокирала. Имал запазен самолетен билет за Виена от Варна за следващия четвъртък. Дошъл в Троян, защото е центъра на България да търси художници, с които да се запознае и които да го приютят до момента на излитането му. Посъветвахме го да отиде на хотел, но той настояваше за контакт с артисти. Изглеждаше доста интелигентен, но успоредно с това разказът му не изглеждаше правдоподобен. Затова го отпратихме, без да съдействаме. Малко по-късно видяхме материала по-долу. Стана ясно, че човекът е откровен мошеник, който живее като намира хора да го приютяват и издържат.

След галерията е отишъл в Художественото училище, там също му отделили подобаващо внимание. За щастие, в малкия град нещата бързо се разчуват и ние предупредихме хората от училището, а те пък от своя страна полицията.

Колеги, бъдете бдителни!"

От достоверни източници разбираме, че е посетил и общинската администрация, където се представил за пастор и търсил среща с кмета Михайлова, после питал за контакти на евангелистката църква, а след това започнал да пита за превода на различни думи от английски на български.

Посетил е също Информационно културния център, музея, читалището в Троян.

Оказва се, че мъжът е обиколил и още няколко града в България - културни институции в Добричко с име Гадея Лопес Едуардо Хосе, общинския информационен център в Ловеч, където също се представил за пастор от Италия, институции в Казанлък, Пловдив и други.

За случаите в добричко, може да получите информация на сайта на Добрич Онлайн.

Информирана е троянската полиция, която води разследване.

Споделяне