Професор Цочо Бояджиев в предаването "Култура БГ" на БНТ

Проф. Цочо Бояджиев в предаването "Култура БГ" на БНТ Проф. Цочо Бояджиев в предаването "Култура БГ" на БНТ Източник: БНТ

На 25.09.2021 г. известният ни земляк навърши 70 години. Този юбилей беше повод неговите колеги за изключителния му принос в областта на науката и културата да предложат на Министерския съвет, назначен от президента Румен Радев, доайенът на българската философска мисъл да бъде награден с орден "Стара планина" 1-ва степен (без лента и без мечове). Tри дни след юбилея професорът беше събеседник на Димитър Стоянович в престижното сутрешно предаване.

Разговорът се проведе за новата книга и изложба на твореца. Талантливият фотограф е избрал трудно сред многото останали  25 снимки с название "Убежище", които са се побрали в столичната галерия "КО – ОП". Не е правил компромис с качеството. Доволен е, че за пръв път фотографиите се излагат в голям размер, защото детайлите са на преден план. Изложбата е подредена изключително под ръководството на Еми Барух.

Новата книга на поета "Епистолариум" съдържа поетични реплики на фрази от писма, получени от приятели, любимото момиче, от Георги Борисов и Иван Теофанов... Тези текстове не е осмислял на млади години. Авторите на писмата получават поетична отплата, без да се разкриват имената им.

Цочо Бояджиев е получил и награда от Столичната община за поетичната си книга "Kухата сърцевина на живота". Подготвена е от издателство "Да" на Силвия Чолева. Авторът е удовлетворен, че е реабилитирана лириката, защото обикновено са се давали награди за романи.

Въпреки умората от многото поприща в живота си, будният троянец е разбрал, че не може да спре да твори. Удовлетворен е, че има млади хора, които са му наследници в историята на философията.

Пожелаваме на почетния гражданин на Троян физическо и творческо дълголетие!

П.С. Може да изгледате предаването по-долу на страницата или на сайта на БНТ от тук: [ВИЖ].

 

Споделяне

Медия