Професор от нашия край в предаването "Джинс" на БНТ

Проф. д.и.н. Милко Палангурски Проф. д.и.н. Милко Палангурски Снимка-кадър: БНТ

Милко Палангурски – преподавател по история във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", беше поредният гост в уникалното по рода си предаване за генеалогия и родова памет. В този формат не попадат случайни хора – напротив - това са личности от стари български родове, известни със своя принос в различни области на науката, културата, военното дело и др. Проф. Палангурски е известен не само на своите студенти, които след години му благодарят за взискателността, с книгите си и административните длъжности във ВТУ, а и с честите си гостувания в предаването "История.bg". Носител е на приза на студентите "Най-атрактивен преподавател", a на празника на В. Търново – 22.03.2022 г., е удостоен със званието "Почетен гражданин на Велико Търново" заедно с 37 търновски генерали, участвали във войните до 1945 г.

Проф. М. Палангурски е роден в с. Врабево, Троянско, откъдето е неговата майка Райна. Тя е от рода Заекови, който се е преселил във Врабево от Зла река. Част от преселниците са ходели да гласуват в Зла река, за да надзирават имотите си. Прадядо му Генко Заеков е имал 13 деца. Едно от тях – Петър,  е дядото на М. Палангурски.Петър се е  занимавал с каменарство, правел е плочи за къщи и плевни. Баба му Гана е била майстор на китеници и е работела дори когато върви. Била е слугинче в Оряхово и оттам е пренесла изключителната градска култура на хранене, облекло, обноски. С много трудолюбие се е отличавала майка му Райна, която е казвала, че ако нещо е правено от човек, трябва да можем да го направим. Работела е в 4-те завода във Врабево и е наградена с орден на труда златен. По-важното е била нейната невероятна амбиция да чете, което е предпоставка за добро бъдеще. Четяла е до дълбока старост.

Фамилната къща на прадядо му Димитър, дядо Марин и бащата на Милко Стоян е в с. Стефаново. Фамилията Палангурски произлиза от паланг – каменист хълм и гур – гроб. Палангурската могила в района е свързвана с битието на дерменджиите – воденичари. Дядото Марин е очаквал да види света, затова си е направил собствени антени, за да гледа румънска телевизия. Бил е виден земеделец – николапетковист.

След 9.09.1944 г. земеделците от селските райони стават наети работници в града. Силата на Милковия баща е била в металите.

Проф. М. Палангурски, д. и. н., е с вродено любопитство да се рови в историята. Според него това е национално определящ феномен. "Джинс" тръгва от гледната точка на фамилната история, за да стигне до националното и докаже, че никой не се е родил случайно.

Предаването може да изгледате във видеото по-долу, което се предоставя от БНТ.

Споделяне

Медия

Галерия със снимки