Боядисване на яйца с природни продукти

Дните преди Великден са наситени с много радост и трепетно очакване, но са натоварени и с много символика. Велики четвъртък е денят на духовното пречистване и покаяние. На този ден боядисваме яйцата, но ако не успеем, може и в събота, като трябва да знаем и помним, че първото яйце винаги е червено и символизира кръвта на Христос.

В магазините и по пазарите има десетки видове боя за яйца, елементи за декорация, стикери за залепване и т.н. Има и толкова начини за боядисване – традиционни техники, по-модерни начини, съчетания на различни стилове.

Аз ще ви предложа боядисване на великденските яйца с природни продукти, без химия и без вредни оцветители.Това боядисване е на база извличане на естествени цветове от различни растения, треви и зеленчуци. Общото при всички по-долу изброени начини е, че за 10 бр. яйца е необходимо около един литър вода, една-две супени лъжици оцет и марля или парче по-рехав плат, в който да поставим растенията, за да не залепват по яйцата.

1. Боядисване с люспи от кромид лук - от около 1-1,5 кг лук събираме външните сухи люспи. Сега по пазарите има и лук с червени люспи и ако имате такъв, цветът ще стане по-наситен. Люспите слагаме в марля и с литър вода и оцет ги варим около 20 мин. Оставаме да престои около два часа да си пусни боята и после слагаме да варим яйцата. Моят начин на варене е: След като водата заври, слагам яйцата едно по едно с лъжица. Чакам отново да заври водата и варя 7 мин., но може да ги варите по вашия начин за по- сигурно.

2. По същия начин можем да боядисаме яйца и с липов цвят, който ползваме за чай.

3. Боядисване с коприва – В литър вода направо, без кърпа,  слагаме достатъчно коприва, слагаме лъжица оцет и като заври, слагаме яйцата. Ако стават много зелени, можем да извадим с кухненска щипка копривата, преди да са готови  яйцата.

4. Боядисване с червено салатно цвекло – настъргваме една средно голяма глава  цвекло, леко посоляваме и оставаме около 1 ч., за да извлечем повече цвят. Завързваме го в марлята и слагаме да заври с водата. Останалото е същото като при другите боядисвания.

Има още много треви, билки и  други природни оцветители , но смятам, че това е достатъчно като за първи път. Така са правили нашите майки и баби. Важно за тях е било не набързо да боядисат яйцата, защото трябва, а да съпреживеят очакването, единението на човека с природата, да почувстват смирението.

Весели празници!

---

Донка Банковска

Споделяне

Още в тази категория: « Рецепта на Донка Банковска