Рецепта на Донка Банковска

Чорба от лапад Чорба от лапад Снимка: Иван Звездев

Чорба от лапад 

Навън вече трябваше да е пролет – цветна, топла, с мирис на разцъфнали дръвчета. Но за съжаление, е мрачно,студено, вали дъжд, а по Балкана може би и сняг. Въпреки това в градините вече има достатъчно зеления – лапад, девесил, магданоз. Затова ви предлагам една лесна селска чорба от лапад. Хем за сгряване, хем за разнообразие.

Продукти:

  1. Лапад –средно голяма купа, нарязан
  2. Кромид лук – 2 глави или връзка пресен
  3. Домат от консерва – две-три супени лъжици
  4. Ориз – една кафена чаша
  5. Сланина – 100-120 гр. ситно нарязана /ако спазвате пост, може без нея/
  6. Сол на вкус
  7. Подправки – магданоз, девесил
  8. Яйце за застройка

Начин на приготвяне.

В тенджера наливаме вода. Правилото е: колкото порции искаме, толкова купи  с вода или в каквото сервираме, плюс още две. Слагаме на котлона и постепенно прибавяме нарязания лук, домата и сланинката.След като заври и поври около 5-6 мин., прибавяме нарязания и измит лапад, разбъркваме няколко пъти да се попари и след това добавяме ориза. Варим още малко, като внимаваме да не се превари оризът, за да не стане чорбата на каша. Слагаме сол на вкус и подправките и сваляме от огъня. Подправките могат да се добавят и когато сервираме.

Разбиваме яйцето с две супени лъжици оцет / може и кисело мляко/. Аз лично предпочитам оцет, защото  киселите млека имат различна консистенция и често пресичат застройката. Правим застройката, която придава плътност на чорбата, и сервираме  с препечена филийка, суха люта чушка и пресен чесън.

Да ви е сладко.

---

Донка Банковска

* Бел. ред.: Донка Банковска е известна личност в нашия край. Живее в Бели Осъм, където е водеща фигура в читалището. Общественичка е, беше избрана и в Общинския съвет. Обича да готви, да домакинства, има образцова градина с много цветя, знае как се правят много неща, истинска енциклопедия е и който следва съветите и, няма да сгреши.

Споделяне