Откриха официално Радиоклуб Троян

Обща снимка с всички присъстващи Обща снимка с всички присъстващи Снимка: Радиоклуб Троян

На 7-ми Май в световният „Ден на Радиото и Телевизията“ ,Радиоклуб Троян официално откри своята активна организирана дейност. На тържеството присъстваха, Кметът на Община Троян – г-жа Донка Михайлова, Заместник-кметът на общината по „Образование, култура, социални и младежки дейности“- Розалина Русенова, Председателят на общински съвет Троян инж. Петко Пенков, Заместник-председателят на общински съвет Троян – Николай Тодоров, Директорът на дирекция „Устройство на Територията“ – Николай Хитров, д-р Виолета Койновска - председател на читалищното настоятелство, Главният експерт "Младежки дейности и спорт" – Тодор Комитов, както и много бивши и настоящи членове на клуба и колеги от страната. Събитието беше уважено от около 70 човека, както и от Председателя на Българска Федерация на Радиолюбителите (БФРА) – Виктор Ценков, който подари три чисто нови приемника за радиозасичане 144МХц. на клуба.

Радиолюбителската среща премина с голям интерес от всички. Повечето хора не бяха се срещали от години и това породи повод за интересни разговори и спомени. Бяха изложени много плакети, купи и медали, показващи успехите на Радиоклуб Троян през годините от неговото създаване през 1955 г. насам.

Тук е редно да споменем успехите на отбора по далечни радиовръзки, който през 1986 г. става Световен шампион, поставя два Европейски рекорда и държи челната тройка от 1982 г. до 1996 г. в световната ранглиста. През 1985 г. е обявен за отбор на годината в системата на Организация за Съдействие на Отбраната (ОСО).

Постиженията и на троянските национални състезатели по Радиозасичане също са значими. Това са 5 златни, 5 сребърни и 8 бронзови медала спечелени за България от официални Световни и Европейски първенства от календара на IARU.

Помещението беше осветено от Отец Марин Божков, след което председателят на клуба Любомир Досев произнесе кратка реч. Клубът беше кръстен на неговия създател Васил Николски в присъствието на неговата дъщеря Валя Николска, собственик на аптека „Витафарм“.

Споделяне

Галерия със снимки